fbpx

Delo: Izročili peticijo o posvojitvah

Zavod MON

Opozorilo ministru Drobniču na neustrezne postopke posvojitev in rejništva Ljubljana – Postopki posvojitve in rejništva pri nas niso ustrezno urejeni. Potrebe otrok, roditeljev, posvojiteljev in rejnikov so velikokrat premalo upoštevane in celo prezrte, postopki niso…

Opozorilo ministru Drobniču na neustrezne postopke posvojitev in rejništva

Ljubljana – Postopki posvojitve in rejništva pri nas niso ustrezno urejeni. Potrebe otrok, roditeljev, posvojiteljev in rejnikov so velikokrat premalo upoštevane in celo prezrte, postopki niso enotni, ni ustreznega strokovnega programa priprave na posvojitev in pomoči po posvojitvi, otroci prevečkrat ostanejo v rejništvu neomejeno dolgo, je ugotovila delovna skupina pri Zavodu Med.Over.Net. Zato so ob včerajšnji izročitvi 1907 podpisov peticije za vzpostavitev mednarodnih posvojitev opozorili ministra za delo, družino in socialne zadeve Janeza Drobniča ob bližnjem dnevu družine tudi na te probleme.

V peticiji poudarjajo, da čaka na posvojitev približno dvesto parov, otrok za posvojitev je zelo malo. (Po podatkih ministrstva je bilo predlani 19 posvojitev, leto prej 20.) Prvi dvostranski sporazum o posvojitvah bo Slovenija podpisala z Makedonijo predvidoma septembra, je napovedal minister Janez Drobnič. Predlog sporazuma zdaj usklajujejo ministrstva, na koncu pa ga bodo ratificirali tudi v parlamentu. Pobud za take sporazume je še nekaj, vendar so države do mednarodnih povezav na tem področju zelo zadržane, saj nerade dopuščajo, da bi njihovi državljani odraščali v drugem okolju. Možnosti se, kot kaže, vendarle odpirajo tudi v Ruski federaciji.
Minister Drobnič je sicer zelo pozitivno sprejel civilno pobudo in povedal, da se v tem primeru njihova mnenja in predlogi rešitev presenetljivo skladajo s tistimi, o katerih razmišljajo tudi na ministrstvu. Direktor Zavoda Med.Over.Net. Primož Cimerman je med drugim dejal: »Naš zavod je usmerjen zlasti k izboljšanju položja otrok in družin, in ko smo ugotovili, da so možnosti mednarodne posvojitve le del te problematike, smo v sodelovanju s strokovnjaki, vladnimi in nevladnimi organizacijami proučili razmere in oblikovali predloge rešitev. Predvsem pa smo si vzeli čas stopiti v stik z ljudmi.« Pokazalo se je, da je pri nas slabo urejeno širše področje, ne le mednarodne posvojitve, zato bo treba sistem temeljito izboljšati.
Na včerajšnji predaji peticije in dokumenta z oceno razmer v posvojiteljstvu in rejništvu ter predlogov ukrepov so ugotovili, da so prvi koraki sistemskih izboljšav že narejeni. Popravili so informacijski sistem, tako da so evidence zdaj natančne in se ne podvajajo. Ta čas je 206 aktivnih vlog za posvojitev in po mnenju pristojnih centrov za socialno delo je 116 primernih in že pripravljenih na posvojitev, je povedal v. d. generalnega direktorja direktorata za družino Jožef Tivadar. Podatkov o številu otrok za posvojitev ni in jih ne more biti, ker so posvojitve nepredvidljive. Pripravljajo tudi reorganizacijo centrov za socialno delo, kar naj bi pripomoglo k njihovi večji strokovnost tudi na tem področju.
Nevenka Žolnir

Vir: www.delo.si


Sledite nam