fbpx

Milijoni $ farmacevtskih družb za odpravo posledic cunamija

Zavod MON

  FARMACEVTSKE DRUŽBE PRISPEVAJO MILIJONE DOLARJEV ZA ODPRAVO POSLEDIC CUNAMIJA V JV AZIJI Ljubljana  11. 1. 2005 –  Farmacevtske družbe v Sloveniji, povezane v gospodarsko interesnem združenju Mednarodni forum znanstveno raziskovalnih farmacevtskih družb, so v…

PomoÄ� Å¡e vedno prihaja na prizadeta obmoÄ�ja.FARMACEVTSKE DRUŽBE PRISPEVAJO MILIJONE DOLARJEV ZA ODPRAVO POSLEDIC CUNAMIJA V JV AZIJI

Ljubljana  11. 1. 2005 –  Farmacevtske družbe v Sloveniji, povezane v gospodarsko interesnem združenju Mednarodni forum znanstveno raziskovalnih farmacevtskih družb, so v okviru matičnih družb namenile več kot 50 milijonov ameriških dolarjev pomoči v obliki denarja in medicinskih pošiljk prizadetim v potresu in spremljajočih cunamijih v Indoneziji, Šrilanki, Indiji, Tajski in drugih državah ob Indijskem oceanu. Zaposleni v omenjenih podjetjih z zbiranjem pomoči še nadaljujejo.

Farmacevtske družbe, ki odkrivajo in razvijajo inovativna zdravila, imajo tradicijo nudenja dobrodelne pomoči v podporo žrtvam katastrof po celem svetu. Vključujejo se v reševanje različnih kriz na korporativnem in regionalnem nivoju, zato ni presenetljivo, da so bile prav te farmacevtske družbe med prvimi in tudi med največjimi donatorji ob katastrofalnem potresu in spremljajočih cunamijih, ki so konec lanskega leta prizadeli mnoge države ob Indijskem oceanu. Mednarodna inovativna farmacevtska industrija je doslej namenila več kot 50 milijonov dolarjev pomoči v denarju in medicinskih pošiljkah. Družbe, ki delujejo v prizadetih državah, nudijo lastne zmogljivosti za hitro dobavo pomoči. Proizvajalci originalnih zdravil v regijo pošiljajo svoje zaposlene, ki nudijo prizadetim zdravstveno oskrbo, zdravila in druge nujne življenjske potrebščine.

Skupno število vseh žrtev še ni znano, jasno pa je, da Rdeči križ in druge humanitarne organizacije beležijo največji val donacij po terorističnih napadih 11. septembra 2001 in nizu hurikanov, ki so prizadeli Florido in Karibsko otočje lansko poletje. Pretekle izkušnje kažejo, da je prva skrb mednarodnih zdravstvenih organizacij nadzor in omejitev zdravstvenih razmer, v katerih se širijo nalezljive in potencialno smrtonosne bolezni.

Pfizer Inc., Merck & Co., Inc.,  Bayer Pharma, Johnson & Johnson, Abbott Laboratories Inc, Myers Squibb Co.,  Roche Group, GlaxoSmithKline in mnogi drugi so na tragične dogodke v Aziji takoj odgovorili z donacijami v obliki finančne pomoči, nujnih zdravil in medicinskih pripomočkov. Poleg tega zaposleni v omenjenih družbah samoiniciativno nadaljujejo z zbiranjem pomoči, saj njihove misli ostajajo z žrtvami, družinami in skupnostmi, prizadetimi v  JV Aziji.

Pred dvema letoma so v Sloveniji prisotne farmacevtske družbe ustanovile Mednarodni forum znanstveno raziskovalnih farmacevtskih družb, GIZ. Prvotnim sedmim ustanoviteljicam  so se kmalu pridružile nove članice, tako da Forum danes vključuje štirinajst družb članic. V bližnji prihodnosti Forum pričakuje novo povečanje članstva.

Forum je strokovno, nevladno, neprofitno, nepolitično in neodvisno združenje. Predsednik uprave Frank Schöning (Bayer Pharma, d.o.o.), skupaj z drugimi člani uprave pričakuje v obdobju naslednjih dveh let velike izzive in priložnosti za delo Foruma. Upravo Foruma sestavljajo še podpredsednica Barbara Kosler (Pfizer LUXEMBOURG SARL) in člani uprave David Lechleiter (GSK, d.o.o.), Nenad Pavletič (Astra Zeneca UK Limited) ter Helmut Deffner (Merck Sharp & Dohme inovativna zdravila d. o. o.), ki je Forumu predsedoval v prejšnjem mandatnem obdobju.

Mirjana Jarc

e-mail: [email protected]
/* */


Sledite nam