fbpx

Praznovali smo 4. rojstni dan portala Med.Over.Net

Zavod MON

Ambulanta brez vrste Anonimnost in hitrost, največji prednosti spletnega svetovanja Dostop do 57 strokovnih in 46 splošnih forumov Ljubljana – Več kot 300 tisoč uporabnikov in 8 milijonov prebranih strani v enem mesecu, 40 tisoč…

Ambulanta brez vrste

Anonimnost in hitrost, največji prednosti spletnega svetovanja Dostop do 57 strokovnih in 46 splošnih forumov

Ljubljana – Več kot 300 tisoč uporabnikov in 8 milijonov prebranih strani v enem mesecu, 40 tisoč strani strokovne vsebine in povprečno 10.200 obiskov na dan, so podatki, ki sami zase govorijo o razsežnostih največje slovenske spletne zdravstvene posvetovalnice med.over.net. Portal je včeraj praznoval četrto obletnico in njegovi ustvarjalci, spletni strokovnjaki iz podjetja Siix in njihovi številni zunanji strokovni sodelavci, so na tiskovni konferenci ugotavljali, da je odziv uporabnikov prerasel vsa njihova pričakovanja. Obiskovalci radi prihajajo v varen virtualni prostor, ker lahko tja vstopajo anonimno, kadarkoli, brez čakalne vrste in zdravstvene izkaznice.
»Uporabnikom smo ponudili možnost posvetovanja z zdravniki specialisti in drugimi strokovnjaki in naš portal se je kmalu spremenil v pravcato virtualno ambulanto, ki je imela v enem letu več kot 2,5 milijona obiskov. Naši strokovnjaki so obiskovalcem v štirih letih odgovorili na več kot 70 tisoč vprašanj. Omogočamo dostop do strokovnih forumov iz 57 področij (med najbolj obiskanimi so ginekologija, družinska medicina, psihiatrija in duševno zdravje), poleg tega pa je na voljo še 46 splošnih pogovornih forumov. Naš cilj je osveščati in vplivati na boljšo kakovost življenja. Posebno pozornost posvečamo mladim,« pripoveduje soustanovitelj in glavni urednik portala Primož Cimerman.
Uporabniki cenijo prednosti spletnega načina komuniciranja – anonimnost in hitrost, strokovnjaki pa na ta način dobijo drugačen pogled na težave, dvome in skrbi, ki jih pacienti v ordinaciji ne upajo ali nimajo priložnosti razkriti. »Zame osebno je spletno svetovanje poseben strokovni izziv, saj ljudje večkrat zastavijo težja strokovna vprašanja, za katera si je treba vzeti čas in obnoviti znanje. Čeprav ima tako svetovanje tudi svoje pasti, ker človeka ne vidiš, je to za nas zanimivo ogledalo, ki pokaže, kaj paciente zanima, kako kritični in nezadovoljni so,« meni Nina Pirnat, dr. med, specialistka epidemiologije, ena od 76 sodelujočih strokovnjakov in specialistov. Portal med.over.net združuje tudi številne organizacije in društva, ki iščejo nove poti do svojih ciljnih skupin. Med njimi so Zdravstveni dom za študente Ljubljana, Karitas, Zavod za zdravstveno varstvo Celje in Ljubljana, društva okoliških bolnikov, Šent in Ozara. Za primer uspešnega spletnega projekta posebej opozarjajo na spletno stran tosemjaz.net, namenjeno najstnikom in krepitvi njihove samopodobe.
Za neprofitne organizacije in društva je sodelovanje brezplačno. Zaradi zagotavljanja anonimnosti oglašujejo le iz svojega sistema, saj se lahko le tako izognejo stranskemu produktu – sledenju osebnih podatkov. Cenzure skorajda ni, Primož Cimerman pa kot vrhovni šef s svojimi posegi redno skrbi za ohranjanje ravni na forumih. Brez usmiljenja zbriše teme, v katerih se pojavljajo psovke v neprimerni zvezi, žalitve brez argumentov in razkrivanje osebnih podatkov, četudi zadevajo javne osebe.

ŽOLNIR Nevenka, Čet 24.06.2004

Vir: www.delo.si


Sledite nam