fbpx

Čevlji z visoko peto so morda krivi za ploska stopala

arhiv

London – Odkritje bo ljubiteljice visokih pet morda spravilo na trda tla. Čevlji z visoko peto so namreč krivi za ploska stopala, poroča britanski časnik…

London – Odkritje bo ljubiteljice visokih pet morda spravilo na trda tla. Čevlji z visoko peto so namreč krivi za ploska stopala, poroča britanski časnik Daily Mail. Znanstveniki trdijo, da se v čevljih najbrž skriva razlog, zakaj ima ploska stopala več žensk kot moških – večje tveganje za boleče stanje pa imajo tiste, ki v visokih petah veliko časa preživijo stoje.

Preden pa za vedno preuredite svojo omaro počakajte, saj znanstveniki pravijo, da so zelo blizu odkritja zdravila za ploska stopala.

Raziskovalci z univerze East Anglia so prepričani, da so ploska stopala posledica oslabelih kit v nogah, kar zakrivijo posebne beljakovine, ki nastanejo kot posledica naravnih procesov v telesu. Zaradi oslabljenih kit se spusti nart, posledica pa so bolečine in težave pri hoji. Raziskovalci so zato na dobri poti, da ploska stopala preprečijo s posebnimi encimi, ki bi preprečili oslabitev kit.

Vir: dnevnik.si

Izberite forum primeren vašim težavam v mapi forumov Ortopedija in fizioterapija na >>


Sledite nam