fbpx

Pes – prijatelj ali molzna krava?

arhiv

Ker naj bi nekatera cepiva za cepljenje psov proti steklini držala več let, si mnogo lastnikov štirinožcev prizadeva, da bi obvezno vsakoletno cepljenje opustili. To…

Ker naj bi nekatera cepiva za cepljenje psov proti steklini držala več let, si mnogo lastnikov štirinožcev prizadeva, da bi obvezno vsakoletno cepljenje opustili. To bi precej po žepu udarilo veterinarje. Za cepljenje z 2,27 evra vrednim cepivom namreč zaračunajo 21,32 evra (brez DDV).

V to ceno so poleg vboda z iglo sicer všteti še identifikacija živali in lastnika v centralnem registru (CRP), pregled potnega lista živali, pregled in razglistenje živali, izpolnjevanje potnega lista in vnos podatkov v CRP, vendar se vrednotenje dela veterinarja za cepljenje mnogim vseeno zdi pretirano. Toda bolj kot cena jih moti dejstvo, da morajo biti psi cepljeni vsako leto, čeprav proizvajalci nekaterih cepiv zagotavljajo imunost oziroma učinkovitost cepiva za obdobje dveh ali treh let. Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice je zato že lani na ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano poslalo predlog za spremembo pravilnika o cepljenju psov proti steklini, na spletu pa se o tem podpisuje peticija. Zbrali so že skoraj tisoč podpisov, nekaj anonimnih.

Vir: delo.si

Obiščite spletni forum Domače živali in izvedeli boste več na >>


Sorodne vsebine

Sledite nam