fbpx

Glavobol in migrena veljata za pretežno ozdravljivo bolezen

arhiv

Ena najbolj pogostih zdravstvenih težav je glavobol. Čeprav je nevroznanost zelo napredovala in so se izboljšali tudi diagnostika glavobola ter načini zdravljenja, pa glavobol ostaja…

Ena najbolj pogostih zdravstvenih težav je glavobol. Čeprav je nevroznanost zelo napredovala in so se izboljšali tudi diagnostika glavobola ter načini zdravljenja, pa glavobol ostaja premalo prepoznavna, diagnosticirana in slabo zdravljena bolezen. S to problematiko se srečujejo v glavnem zdravniki splošne medicine; da bi jih o tem izobrazili, pri sekciji za glavobol združenja nevrologov, ki deluje pri Slovenskem zdravniškem društvu, zanje pripravljajo strokovna izobraževanja.

Glavobol lahko bolnika onesposobi tudi za delo, zato so ekonomski učinki te bolezni veliki in bi to morala prepoznati tudi zdravstvena politika, je na nedavnem izobraževanju povedal Marjan Zaletel iz Nevrološke Klinike UKC Ljubljana, novi predsednik sekcije za glavobol. Po njegovem mnenju so potrebni epidemiološke raziskave in beleženje stroškov, ki nastanejo pri zdravljenju glavobola, pri čemer ne gre spregledati, da se po podatkih iz drugih držav polovica ljudi z glavobolom zdravi sama in sploh ne pride v stik z zdravstvenim sistemom ter namesto bolniške odsotnosti vzame dopust. Samozdravljenje pa lahko vodi do prekomerne rabe zdravil proti bolečinam (analgetikov), pri čemer lahko bolnik razvije odvisnost ali pa se pojavi posebna vrsta glavobola, ki je posledica pretiranega jemanja zdravil. Da je zdravljenje glavobola kar najbolj uspešno, je treba pripraviti smernice diagnostične in terapevtske obravnave bolnikov.

Vir: dnevnik.si

Vabljeni na forum Družinska medicina in povprašajte za nasvet, kako si povrniti zdravje na >>


Sledite nam