fbpx

Delovne obremenitve in ujetost v spirali izčrpanosti

arhiv

Živimo v času zelo hitrega razvoja brezžičnih komunikacijskih naprav, naša življenja pa obvladuje trženje izdelkov. Nenehno smo izpostavljeni oglasnim sporočilom in novicam iz različnih medijev,…

Živimo v času zelo hitrega razvoja brezžičnih komunikacijskih naprav, naša življenja pa obvladuje trženje izdelkov. Nenehno smo izpostavljeni oglasnim sporočilom in novicam iz različnih medijev, nove komunikacijske tehnologije pa zdravju lahko tudi škodijo.

Znanstveniki ugotavljajo, da so številne pridobitve sodobnega življenja, izumljene, da bi olajšale življenje, človeku že začele škoditi. Postale so dejavnik stresa. Zaradi tehničnih naprav se sodobnemu človeku zdi, da lahko opravi precej več nalog, kot je v resnici mogoče, to pa povzroča še dodaten stres.

Največ sedem »klobukov«

Nenad Milošević, doktor fizike z Dunaja, v zadnjih nekaj letih projektni vodja v nemško-švicarskem podjetju za poslovno svetovanje, opozarja, da je kljub vsem tehničnim pripomočkom treba delovni dan načrtovati tako, da načrt ne bo zapolnil več kot 60 odstotkov delovnega časa, preostali čas je namreč namenjen nenačrtovanim dogodkom. Raziskovalci so ugotovili, da eno samo elektronsko sporočilo, ki pritegne pozornost in človeka prisili, da nanj odgovori med delovnim časom, delovni ritem lahko prekine za 25 minut.

Vir: delo.si

Več o izzivih življenja in kako jih razreševati preberite na forumu Življenje, ah to življenje na >>


Sledite nam