fbpx

Specializacije: vdor v zdravstveno blagajno

arhiv

Ljubljana – Za financiranje 980 specializantov (zdravnikov in doktorjev dentalne medicine) za potrebe javne zdravstvene mreže je zdravstvena blagajna za leto 2010 plačala 37,2 milijona…

Ljubljana – Za financiranje 980 specializantov (zdravnikov in doktorjev dentalne medicine) za potrebe javne zdravstvene mreže je zdravstvena blagajna za leto 2010 plačala 37,2 milijona evrov. To je vsota za specialistično izobraževanje za eno leto. Koliko bo znašala za minulo leto, še ni znano, saj letni načrt še čaka na podpis ministra za zdravje. Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) so prepričani, da bi morala država denar za specializacije, kot tudi za pripravništvo (16,1 milijona evrov), zagotavljati iz proračuna.

Izobraževanje ni zdravstvena storitev

Denar za specializacije in pripravništva zdravnikov in zobozdravnikov je država iz proračuna plačevala do decembra 1999, v času ministra za zdravje Marjana Jereba pa je to skrb prevalila na zdravstveno blagajno. Na ZZZS so prepričani, da je to vzgojno-izobraževalni proces in da gre za »vdor v sistem obveznega zdravstvenega zavarovanja«, saj to po zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ni »pravica«. Dejstvo je, da ZZZS plačuje zdravstvene storitve, ne plačuje pa neposrednih stroškov dela.

Vir: dnevnik.si

Vabljeni na forum Zdravstvo pri nas?, kjer potekajo pogovori na temo razmer v zdravstvu na >>


Sledite nam