fbpx

Nevroendokrini tumorji – redki, prikriti in prevečkrat pozno odkriti

arhiv

Drugi najpogostejši tumorji prebavil, takoj za rakom debelega črevesa in danke, so nevroendokrini tumorji. Drugi najpogostejši tumorji prebavil, takoj za rakom debelega črevesa in danke,…

Drugi najpogostejši tumorji prebavil, takoj za rakom debelega črevesa in danke, so nevroendokrini tumorji.

Drugi najpogostejši tumorji prebavil, takoj za rakom debelega črevesa in danke, so nevroendokrini tumorji. V Sloveniji jih vsako leto odkrijejo pri 80 do 100 ljudeh, v desetletju pa se je to število povečalo za petkrat.

Ker rastejo počasi in dolgo ne opozarjajo nase in jih zato v več kot polovici primerov odkrijejo v napredovalem stadiju, v svetu in pri nas opozarjajo na boljšo diagnostiko in učinkovitejše zdravljenje.

Kako torej izboljšati ozaveščenost o nevroendokrinih tumorjih v strokovni in širši javnosti, kakšne so možnosti diagnostike in zdravljenja, kakšne raziskave ter napovedi za bolnike s temi boleznimi, o tem smo se pogovarjali s prof. dr. Borutom Štabucem, dr. med., predstojnikom kliničnega oddelka za gastroenterologijo na UKC Ljubljana.

Kaj so nevroendokrini tumorji, kako jih prepoznati?

Gre za skupino redkih, nenavadnih in počasi rastočih malignih tumorjev. Nastanejo iz nevroendokrinih celic, ki so razpršene po vsem telesu ter proizvajajo, shranjujejo in izločajo biološko aktivne snovi. Te izzovejo različne bolezenske simptome, kot so rdečica, astmatični napadi, srčno popuščanje, kožne spremembe, bolečine v trebuhu in diareja. Kopica neznačilnih simptomov lahko vodi v napačno obravnavo bolezenskih znakov, tako da se bolezen največkrat pravilno diagnosticira šele pet do sedem let po njenem začetku. Govorimo sicer o redkih skupinah tumorjev, vendar se odkrijejo pri odstotku vseh obdukcij; najpogosteje v trebušni slinavki, obščitnicah, ščitnici in seveda v prebavilih.

Vir: delo.si

Vabljeni na spletni forum Limfom in levkemija, kjer boste izvedeli več na >>


Sledite nam