fbpx

Umivajmo roke, norovirusi na pohodu

arhiv

V nasprotju z rotavirusi, ki prizadenejo otroke, pa za norovirusi bolj oboleva starejša populacija. Za prehladom je to druga najpogostejša okužba. Norovirusi so značilni za…

V nasprotju z rotavirusi, ki prizadenejo otroke, pa za norovirusi bolj oboleva starejša populacija. Za prehladom je to druga najpogostejša okužba. Norovirusi so značilni za zimski čas, kot požar pa se razširijo v zaprtih prostorih, na primer v bolnišnicah, domovih za starejše, na ladjah križarkah, v restavracijah… Ljudje so kužni, dokler trajata driska in bruhanje, ki pa običajno izzvenita v dveh dneh. Mrvičeva opozarja, naj bodo ljudje, ki zbolijo, doma, da ne bodo širili virusov. Posebno pozorni naj bodo na higieno rok, zaužijejo pa naj tudi dovolj tekočine.

Če bruhajo, naj pijejo po požirkih, koristno pa je, da ne pijejo samo vode, temveč tudi sladkan čaj ali razredčene sadne sokove. Če driska in bruhanje ne mineta v 24 urah, naj se oboleli posvetuje s svojim zdravnikom. Kronični bolniki, predvsem srčni in sladkorni, se lahko pri zdravniku oglasijo že prej oziroma naj ravnajo po navodilih svojega zdravnika.

Vir: dnevnik.si

Povprašajte za mnenje ali nasvet na forumu Družinska medicina na >>


Sledite nam