fbpx

Srfaš in telefoniraš v službi?

arhiv

Ni razloga za slabo vest. Pravzaprav je delodajalec tisti, ki bi se moral nelagodno počutiti, ker vam ne omogoča izpolnjevanje povsem naravnih človeških potreb. Naravnih…

Ni razloga za slabo vest. Pravzaprav je delodajalec tisti, ki bi se moral nelagodno počutiti, ker vam ne omogoča izpolnjevanje povsem naravnih človeških potreb.

Naravnih človeških potreb?
Da.

V starih časih je lovsko-nabiralska skupnost preživela skupaj cel dan. Klepet, igra in pobiranje zajedalcev iz kožuha so bili sestavni deli plemenskega življenja in ne nekaj, kar bi moral posameznik početi v točno določenem delu dnevu, ki ga zdaj imenujemo prosti čas.

In potem smo posameznikov dnevni ritem začeli kultivirati.

Najbolj grobo se je naravni red spremenil v času vojn in suženjstva. Delovno sposobne ljudi so nasilno izločili iz naravnega družbenega okolja in od njih pričakovali zgolj telesno preživetje ter res trdo delo po 15 ali celo 20 ur. Motivacija za delo se je spremenila: Kdor je šibek in ne dela, umre.

Kasneje v zgodovini so industrialci in birokrati s pomočjo strokovnjakov za delovne procese velepametno spoznali, da na dolgi rok iz posameznika iztisneš znatno več, če ga ne iztrošiš ter mu od 24ih ur nameniš 8 za spanje, 8 pa za osebne zadeve.

In posledica tega je, da se od zaposlenega danes pričakuje, da bo 8 ur popolnoma skoncentriran na delo in ločen od svojega osebnega življenja in družabnih potreb.

Vir: delo.si

Obiščite forum Življenje, ah to življenje in povprašajte za nasvet ali mnenje na >>


Sledite nam