fbpx

Pri Svitu pravočasno odkrili 750 primerov raka

arhiv

Vključevanje povabljenih v program Svit se je močno izboljšalo – Zmanjšale so se tudi razlike med regijami Pri programu Svit – državnem programu presejanja in…

Vključevanje povabljenih v program Svit se je močno izboljšalo – Zmanjšale so se tudi razlike med regijami

Pri programu Svit – državnem programu presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki – so v prvih dveh letih delovanja odkrili 750 potrjenih primerov raka na debelem črevesu ali danki.

V večini primerov je šlo za zgodnje odkritje bolezni, za katero oboleli sploh ne bi vedeli in bi bila brez presejalnega programa odkrita bistveno pozneje, morda prepozno. Program Svit torej dejansko rešuje življenja, so sporočili pri Inštitutu za varovanje zdravja (IVZ), ki je nosilec izvajanja programa.

Tega se dobro zavedajo sodelavci programa in številni zdravstveni delavci po Sloveniji, ki program podpirajo. Zelo pomembno vlogo imajo tudi prostovoljci, člani nevladnih organizacij in posamezniki, ki s svojim delovanjem pomagajo širiti zavest o pomenu programa za ohranjanje zdravja in kakovosti življenja.

Ob iztekajočem letu je IVZ podelil priznanja tistim, ki so v letošnjem letu še posebno požrtvovalno podprli izvajanje tega javnozdravstvenega programa.

Vir: dnevnik.si

Vabljeni na forum Rak debelega črevesa in danke na >>


Sledite nam