fbpx

Moški, bojte se moških!

arhiv

Kakšne so razlike v pojmovanju nezvestobe glede na spol? "Za moške velikokrat poljub, oralni ali analni seks sploh ne štejejo kot spolnost. Rečejo, da ni…

Kakšne so razlike v pojmovanju nezvestobe glede na spol?

“Za moške velikokrat poljub, oralni ali analni seks sploh ne štejejo kot spolnost. Rečejo, da ni bilo nič. Zanje čustvena navezanost ne šteje toliko kot spolna, to pa je pri ženskah prav nasprotno.”

Je nezvestobe čedalje več?

“Statistike v svetovnem merilu tega ne kažejo. Če pa pogledamo življenje, ki ga živimo, predvsem uporabo interneta, ocenjujem, da je nezvestobe dejansko vse več. Statistično sporočilo si gre razložiti tudi s pomočjo psihoterapevtske prakse. Tam namreč ob vprašanju terapevta pacientom, ali so kdaj bili nezvesti, ti zelo hitro pretentajo sami sebe in rečejo, da ne znotraj odnosa, v katerem so. Ko vprašamo naprej, ali so kdaj bili nezvesti, pa se stvari zapletejo in je odgovor pritrdilen. Ključno je, da vemo, da je nezvestoba prisotna. Povsod. In to v veliki meri.”

V družbi, zlasti pri ženskah, je neredka miselnost, da bo tisti, ki je varal enkrat, to počel še naprej. Ne glede na to se v svoji knjigi posvečate iskanju poti, kako v odnosu z nezvestobo soočena partnerja lahko rešita svojo zvezo.

“Drži, imamo ljudi, ki jim je nezvestoba način življenja. Po drugi strani pa imamo take, ki se jim nezvestoba pač zgodi. Pri slednjih je treba pogledati, kaj se je v odnosu dogajalo, da je do tega prišlo. Prav to počnemo psihoterapevti: iščemo, zakaj se je nekaj zgodilo. Vsak zakaj ima svoj zato. Ne rečemo, da je pravilen “zakaj”, niti da je pravilen “zato”, vendar ostaja dejstvo, da dve osebi druga na drugo vplivata. Vprašati se je torej treba, zakaj njun odnos varanje sploh potrebuje. Obstaja nešteto različnih odgovorov, možnosti. Včasih lahko ženska ostane poročena s partnerjem le na način, da partner svojo spolno zadovoljitev išče in najde drugje. Ni namreč zmeraj tako, da je tisti, ki je prevaral, slab. Nenazadnje je velikokrat tudi partner, ki je varal, žrtev. Če, recimo, žensko partner zmeraj odriva, jo zlorablja, bo prej ali slej našla nekoga za pogovor in se bo vanj zaljubila. Vara lahko torej tudi nekdo, ki mu varanje ni način življenja niti vrednota. In taka oseba lahko zato, ker vara, še najbolj trpi, ker je sama prekršila svoja načela. Zato nikakor ne moremo govoriti: “Če enkrat nekaj storiš, to počneš zmeraj.” Varanje je lahko tudi strategija prekinitve odnosa. Dokler je neka oseba v odnosu, je lahko popolnoma predana, vendar ima težave s končanjem odnosa. Ženske dobijo moč za pogum nekje zunaj, da dejansko lahko odidejo. Sicer bi vztrajale.”

Vir: tednik 7 dni

Spoznajte življenje in izkušnje varajočih in prevaranih na forumu Nezvestoba – varanje na >>


Sledite nam