fbpx

Previdno s pirotehničnimi sredstvi

arhiv

Poškodovanega dela telesa se kljub sodobnemu znanju in tehničnemu napredku v medicini ne more povrniti v enako stanje kot pred poškodbo Četudi v Sloveniji velja…

Poškodovanega dela telesa se kljub sodobnemu znanju in tehničnemu napredku v medicini ne more povrniti v enako stanje kot pred poškodbo

Četudi v Sloveniji velja zakon, ki prepoveduje uporabo petard, so strokovnjaki UKC Ljubljana skupaj s predstavniki Generalne policijske uprave na današnji novinarski konferenci opozorili na nevarne poškodbe, ki so posledica neustrezne rabe različnih pirotehničnih sredstev. Specialisti kirurgi in policisti namreč menijo, da ravno mediji lahko naredijo veliko pri ozaveščanju javnosti o posledicah nepremišljene in nenadzorovane uporabe petard, predvsem pri mladih. »Poškodovanega dela telesa se kljub sodobnemu znanju in tehničnemu napredku v medicini ne more povrniti v enako stanje kot pred poškodbo. To pa še zlasti velja za kompleksne poškodbe kosti in mehkih tkiv, med katere sodijo tudi poškodbe s pirotehničnimi sredstvi,« pove prof. dr. Uroš Ahčan, predstojnik Kliničnega oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline Kirurške klinike, ki meni, da je uporaba pirotehničnih sredstev povsem nepotrebna. V lanskem letu (letu 2010) so v UKC Ljubljana zaradi poškodb s pirotehničnimi sredstvi sprejeli 25 poškodovancev, največ v silvestrski noči. Asist. mag. Simon Herman iz Kliničnega oddelka za travmatologijo Kirurške klinike  zato opozarja, da je pri uporabi pirotehnike potrebna podobna zbranost in odsotnost psihoaktivnih snovi – enako kot pri vožnji.

»Vsaka poškodba, ki nastane zaradi uporabe pirotehničnih sredstev, je popolnoma nepotrebna,« meni prof. dr. Uroš Ahčan, dr. med. in dodaja, da se pri poškodbah s pirotehničnimi sredstvi  srečujejo z različnimi poškodbami. Od manjših opeklinskih ran, brez večjih funkcionalnih posledic, žal pa zelo pogosto tudi z obsežnimi in kompleksnimi poškodbami roke z dramatičnimi funkcionalnimi in estetskimi posledicami. Večinoma so poškodovane kosti (zdrobljeni, odprti zlomi) in vsa mehka tkiva: žile, živci, kite in mišice, prisotne so obsežne kožne vrzeli. Področje poškodbe je zelo veliko, tkiva so zmečkana in raztrgana in lahko propadejo tudi kasneje. Pri otrocih so poškodovane rastne stike kosti. Rane so umazane, zato je večja nevarnost okužb in zapletov po operaciji. V primeru amputacij pa replantacije največkrat niso izvedljive. Tudi izguba vida in/ali sluha sta lahko del nesrečne zgodbe. »Kljub odlični organiziranosti dežurne službe, tehnični opremljenosti, širokem znanju najzahtevnejših kirurških tehnik, in predanosti delu poškodovano roko lahko le približamo stanju pred poškodbo, tako v funkcionalnem kot estetskem smislu,« pove prof. dr. Uroš Ahčan. Najbolj tragično pri teh poškodbah pa je, da so to trajno invalidni mladi ljudje, ki se celo življenje nato spopadajo tako s psihičnimi posledicami, lahko pa so tudi v breme družbi.

G. Goran Maršič iz Sektorja splošne policije v Generalni policijski upravi je opozoril na spremenjen Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, ki od leta 2008 prepoveduje nakup, posest in uporabo pirotehničnih izdelkov kategorij 2 in 3, katerih glavni učinek je pok.

Kot je poudaril Maršič, je prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa od 26. decembra do 2. januarja. Vendar pa je treba opozoriti, da je uporaba teh izdelkov prepovedana v strnjenih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih in na površinah, kjer potekajo javni shodi in javne prireditve.

Pred nakupom in uporabo pirotehnike v policiji opozarjajo tudi na hrup, ki ni moteč le za ljudi, temveč tudi za živali, saj imajo te bolje razvit sluh od človeka, zato policisti pozivajo k uvidevni uporabi pirotehničnih sredstev. ”Pirotehniko uporabljajmo tako, kot je to predvidel proizvajalec, ne kupujmo je na črnem trgu, ker ni zagotovila, da je varna, ne uporabljajmo je izven dovoljenega časa in le na krajih, kjer ne bomo nikogar ogrožali oziroma kjer je uporaba dovoljena,” je še opozoril Maršič.

Po mnenju vseh treh govorcev pa je zaskrbljujoče predvsem dejstvo,  da  otroci sledijo zgledu staršev in svojih vrstnikov, ki izstopajo s svojo drznostjo. V otroški družbi se začne z vprašanjem:«Kdo si upa?«, v družinskem krogu pa z mislijo: ‘Vsako leto izstrelimo po 100 raket in vržemo 200 petard, pa se še nikoli nikomur ni nič zgodilo.’ »Dostopnost pirotehničnih sredstev vprašljivega porekla in pisanih barv po nizki ceni je več kot lahka. Slike poškodovancev, krvavih obrazov in zlomljenih udov nas spremljajo vsak dan na TV ekranih. Postali smo otopeli. S  pravim zgledom, nadzorovano dostopnostjo nevarnih sredstev in usmerjenimi propagandnimi akcijami že od vrtca in šole naprej,  lahko mišljenje spremenimo.

Vir: UKC Ljubljana

Vabljeni k ogledu videa Bodi zvezda – ne meci petard na >>


Sledite nam