fbpx

Telesno kaznovanje je v današnjem času preživeto!

arhiv

Intervju z varuhinjo človekovih pravic RS "Tudi če nekatere države dopuščajo telesno kaznovanje otrok, to še ne pomeni, da je telesna kazen sprejemljiva. Zame nikakor…

Intervju z varuhinjo človekovih pravic RS

“Tudi če nekatere države dopuščajo telesno kaznovanje otrok, to še ne pomeni, da je telesna kazen sprejemljiva. Zame nikakor ne! S telesnim kaznovanjem namreč povsem izničimo dostojanstvo otroka,” poudarja varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek – Travnik. Prepričana je, da je najbolj pomembno, da imaš otroka resnično rad in mu v tej ljubezni upaš in znaš postaviti meje: “Postavljanje meja in tudi kaznovanje, seveda ne telesno, je del vzgoje. Omejitve morajo biti postavljene zelo jasno in dovolj zgodaj v otrokovem razvoju, tudi starši se jih morajo dosledno držati, da bi jih potem res upoštevali tudi otroci.”

“Šokirana sem nad odkritim zagovarjanjem telesnega kaznovanja otrok,” ste se ostro odzvali na razmišljanja o dopuščanju telesnega kaznovanja. Telesno kaznovanje otrok je povsem neprimerno, opozarjate. Zakaj?

Sem velika nasprotnica telesnega kaznovanja otrok; to je stališče, ki ga zagovarjam od nekdaj, še posebej pa kot varuhinja človekovih pravic. Osnovno izhodišče mojega dela in prepričanja je dostojanstvo vsakega človeka, torej tudi vsakega otroka.

“Telesno kaznovanje je lahko legitimno starševsko ravnanje oziroma dovoljen vzgojni prijem v primerih, ko se otrok na druge oblike kazni ne odziva ali pa je nasilen in ne razume, da njegovo početje drugim povzroča bolečino, dokler je ne občuti tudi sam.” To med drugim trdi znani psihoterapevt dr. Zoran Milivojević – kaj odgovarjate?

Zagovarjanje telesnega kaznovanja otrok je v današnjem času preživeto. Ne jaz ne doktor Milivojević nisva strokovnjaka za vzgojo otrok. Kako ravnati z otroki, ki se slabo odzivajo na običajne vzgojne postopke, najbolje vedo strokovnjaki, ki se s tem ukvarjajo. Imamo tudi posebno stroko, specialno oziroma socialno pedagogiko, ki se ukvarja z vzgojo težavnejših otrok.

Vir: revija Viva

Preberite nasvete, namige in izkušnje pri vzgoji otrok na forumu Starši in otroci na >>


Sledite nam