fbpx

Čarobna osvetlitev? Da, toda previdno!

arhiv

Zdi se, da so hiše v decembrskem času vsako leto bolj čarobno osvetljene. Z lučkami skušamo našim prostorom, hišam in vrtovom za nekaj časa nadeti…

Zdi se, da so hiše v decembrskem času vsako leto bolj čarobno osvetljene. Z lučkami skušamo našim prostorom, hišam in vrtovom za nekaj časa nadeti praznično podobo. Ne glede na to, kako domiselni smo pri tem, pa ne pozabimo na previdnost, saj gre za izdelke, ki jih napaja elektrika.

Spet se bližajo prazniki in z njimi okrašene ulice in trgovine. Praznično vzdušje skušamo vsak po svoje pričarati tudi doma s smrečico in božičnim zelenjem, najrazličnejšimi dekoracijami, svečami in vedno pogosteje z električnimi lučkami. Z nizi številnih večjih, manjših ali zelo drobnih žarnic različnih oblik in barv ovijamo božična drevesca, s kitami iz zelenja krasimo vrata, okna in balkone, žarnice pa obešamo tudi po grmih in drevesih, na fasade hiš in po stenah in stropih. Mej za okraševanje ni, izvedbe so različne (nekatere bolj pravljične, druge bolj minimalistično estetske), tako kot smo različni ljudje. Ponekod lučke gorijo ves dan, ne glede ali smo doma ali ne. Njihov učinek je v zimskem času, ko so noči daljše, še toliko bolj čaroben in vpliva na razpoloženje otrok in odraslih. Le še nekaj snega in že smo v pravljični deželi.

Poskrbimo za varnost

Če pa želimo mirno uživati v prazničnih dneh, moramo poskrbeti tudi za varnost. Ne pozabimo, da so lučke električen izdelek, elektrika pa ne dopušča napak. Kaj hitro se lahko zgodi, da lučke zanetijo požar, ki v hipu uniči praznično razpoloženje. Vsi izdelki, s katerimi osvetljujemo hiše in smrečice, niso enako kakovostni, previdnost pa je potrebna tudi pri nameščanju oziroma napeljevanju in priključevanju lučk. Posledica pomanjkljive kakovosti svetlobnih dekoracij je lahko tudi električni udar. V božičnem času se vsako leto dogajajo nesreče, ki jih povzročijo božične lučke. Mnoge se k sreči končajo le s slabo izkušnjo in manjšo materialno škodo, vse pa žal ne. Če imamo srečo, da smo v trenutku, ko izbruhne plamen, v bližini, ga lahko s treznim in hitrim ravnanjem pogasimo, ali vsaj zmanjšamo večjo škodo in poškodbe.

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije


Sledite nam