fbpx

Koliko cimeta je še varno?

arhiv

December je tudi čas v katerem zaužijemo več živil in pijač, ki jim je dodan cimet. Govorice o domnevni škodljivosti kumarina v cimetu se pojavljajo…

December je tudi čas v katerem zaužijemo več živil in pijač, ki jim je dodan cimet. Govorice o domnevni škodljivosti kumarina v cimetu se pojavljajo že nekaj let. Koliko je v njih resnice?

S cimetom ne pretiravajte

Tako kot vsako začimbo, uporabljajmo cimet zmerno, saj prevelika količina škodi. Škodljiva snov v cimetu je kumarin, ki deluje škodljivo na jetra in ledvica. Za odraslega človeka je še sprejemljiva količina kumarina 0,1 mg kumarina na kg telesne teže.

Koliko kumarina telo še prenese ali dopusten dnevni vnos?

Evropska agencija za varno hrano EFSA je izdala ponovno mnenje o toksičnosti kumarina in določila dopusten dnevni vnos. Na osnovi toksikoloških študij in znanstvenih raziskav o presnovi kumarina v človeškem telesu so določili da je dopusten dnevni vnos za človeka 0,1 mg kumarina na kilogram telesne teže. Dnevni odmerek v takšni količini pri zdravem odraslem človeku ne bi smel povzročati težav.

EFSA je v mnenju zapisala tudi, da nekajdnevno povečano uživanje cimeta do trikratne dopustne dnevne količine (na primer med prazniki pozimi, ko pijemo gloge in jemo medenjake ter živila začinjena z cimetom) pri zdravem odraslem ne pušča posledic, saj se poškodbe na jetrih in ledvicah pozdravijo.

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

Več o darovih narave preberite na forumu Vrtičkarstvo in zelišča na >>


Sledite nam