fbpx

Virusni hepatitis tempirana bomba?

arhiv

Svetovna zdravstvena organizacija je leta 2010 – ne brez razloga – tudi virusni hepatitis razglasila za globalni izziv, 28. julij pa za svetovni dan boja…

Svetovna zdravstvena organizacija je leta 2010 – ne brez razloga – tudi virusni hepatitis razglasila za globalni izziv, 28. julij pa za svetovni dan boja proti hepatitisu. Okuženih z virusom hepatitisa je namreč desetkrat več od okuženih z virusom HIV, ki povzroča aids.

Vnetje jeter povzroča več vrst virusov (A, B, C, D, E …); hepatitis najpogosteje povzročajo virusi A (HAV), B (HBV) in C (HCV). Virusa B in C povzročata kronično vnetje, virus A pa ne. Ocenjujejo, da ima HBV v sebi 350 milijonov ljudi na svetu, HCV pa 180 milijonov.

Posledica okužbe s hepatitisoma B in C je pogosto kronično vnetje jeter. V mnogih primerih pa ni jasnih simptomov, zato okuženi včasih sploh ne vedo, da so zboleli. To problem še bolj zaplete. HBV in HCV sta namreč tempirani bombi sodobne družbe. Če ju ne zdravimo, se lahko v številnih primerih bolezen spremeni v cirozo ali rak jeter.

Vir: delo.si


Sledite nam