fbpx

Supersperma zavira zanositev

arhiv

Moški, ki imajo premalo sperme, težje postanejo očetje, kar je dobro znano dejstvo. Manj poznano je, da imajo nekateri moški t.i. superspermo (prehitra in zelo…

Moški, ki imajo premalo sperme, težje postanejo očetje, kar je dobro znano dejstvo. Manj poznano je, da imajo nekateri moški t.i. superspermo (prehitra in zelo močna sperma), ki z lahkoto premaga ovire in zato do jajčeca prispe več kot en spermij. Gre za proces imenovan polispermnija, ki uničuje jajčeca in s tem zmanjšuje možnost oploditve. Prav to je tudi eden izmed vzrokov za neplodnost pri moških.

Po mnenju biologa Orena Hassona, naj bi bili vzroki za to v dandanes vse bolj stresnem življenju, onesnaženosti okolja, infekcijah, vpliv pa naj bi imeli tudi evolucijski dejavniki. Žensko in moško telo naj bi doživljala spremembe, ki vodijo k večji plodnosti i in v kolikor se zgodijo hkrati pri obeh, pride do oploditve. Žensko telo je skozi evolucijo razvilo specifične obrambne mehanizme, ki naj bi vplivali na to, da je sperma hitrejša in kakovostnejša. Odziv moških na to je proizvajanje agresivnejše sperme. Do oploditve lahko jajčece in supersperma pripeljeta, v  kolikor proces steče sinhrono.

Vir: revija Viva


Sledite nam