fbpx

Ne bo se treba zbujati ponoči in razmišljati, koliko inzulina si bom dal

arhiv

Otroci in mladostniki se na življenje s sladkorno boleznijo hitro navadijo, k čemur veliko pripomorejo sodobni tehnološki pripomočki. Kljub temu ostaja želja, da bi vsaj…

Otroci in mladostniki se na življenje s sladkorno boleznijo hitro navadijo, k čemur veliko pripomorejo sodobni tehnološki pripomočki. Kljub temu ostaja želja, da bi vsaj kako noč ali dan preživeli brez razmišljanja o merjenju krvnega sladkorja  in vseh možnih zapletih diabetesa.

Konec meseca novembra je v Mladinskem zdravilišču na Debelem rtiču potekala klinična raziskava, v kateri je sodelovalo osemnajst slovenskih otrok z diabetesom tipa 1. Prvi rezultati omenjene raziskave so obetajoči. Uporabili so sistem dovajanja inzulina z zaprto zanko, v katerega so strokovnjaki povezali inzulinsko črpalko in senzor za kontinuirano merjenje glukoze v krvi. Sistem naj bi preko računalniškega algoritma določal koliko inzulina potrebuje bolnik v določenem trenutku. Bolnik ima senzor vstavljen pod kožo, povezan pa je z inzulinsko črpalko, ki dovaja inzulin.

Več v izvirnem članku na spodnji povezavi.

Vir: mojezdravje.Dnevnik.si


Sledite nam