fbpx

Zaspanci niso sami krivi: Dolžina spanja je povezana z geni

arhiv

Po poročanju BBC-ja, naj bi imeli ljudje, ki radi poležavajo, to zapisano v genih. Ugotovitve strokovnjakov, ki so proučevali povezanost omenjenega, so bile, da ljudje…

Po poročanju BBC-ja, naj bi imeli ljudje, ki radi poležavajo, to zapisano v genih. Ugotovitve strokovnjakov, ki so proučevali povezanost omenjenega, so bile, da ljudje z genom ABCC9 potrebujejo približno 30 minut več spanja kot tisti, ki tega gena nimajo. Gen naj bi bil prisoten pri petini Evropejcev. V raziskavo je bilo vključenih preko deset tisoč evropskih prostovoljcev. Vsak  je poročal o tem kako je spal, dali pa so tudi kri za analizo DNK.
Rezultate spalnih navad prostovoljcev, so strokovnjaki primerjali z rezultati genetske analize in ugotovili, da tisti z variacijo gena ABCC9 potrebujejo v povprečju več kot osem ur spanja na noč. Gen naj bi bil vpleten v zaznavanje stopnje energije v celicah. Strokovnjaki menijo, da omenjeno odkritje odpira novo področje študij o spanju; upajo, da bo v prihodnosti na ta način možno dognati kako omenjeni gen določa dolžino spanca pri posamezniku.

Vir: Dnevnik.si


Sledite nam