fbpx

Biološka ura bije tudi moškim

arhiv

Pri moških se s staranjem pričneta zmanjševati kvaliteta in količina semenske tekočine, kar nakazuje več študij. Glede na zadnjo raziskavo, naj bi se povečala pogostost…

Pri moških se s staranjem pričneta zmanjševati kvaliteta in količina semenske tekočine, kar nakazuje več študij. Glede na zadnjo raziskavo, naj bi se povečala pogostost splavov, v primeru, da je oče starejši od 35 let. Raziskovalci iz francoskega centra Eylau za pomoč pri oploditvi, so spremljali preko 21.000 primerov umetne oploditve, opravljene pri več kot 12.000 neplodnih parih. Pri oploditvah so uporabljali seme partnerja.

V raziskavi se je pokazal jasen vpliv starosti moškega na sam potek oploditve. Pri starejših od 35 let, je bila zmanjšana zmožnost oploditve, kot tudi večje število spontanih splavov. Tudi pretekle raziskave so že nakazovale na povezanost rezultatov umetne  oploditve in kakovosti semena, ki je kot omenjeno, odvisna tudi od starosti. Gre za prvi klinični dokaz o vplivu starosti moškega na pričetek in izid nosečnosti.

Podatki omenjene raziskave potrjujejo tudi dejstvo, da imajo starejše ženske manjše možnosti oploditve in večje tveganje za spontani splav.

Vir: Viva.si


Sledite nam