fbpx

S shizofrenijo lahko sobivamo

arhiv

Ljudje s shizofrenijo o njej ne govorijo veliko, zlasti ne javno. Ena izmed pogumnih bolnic z omenjeno boleznijo, Lidija Maričič, je o svoji bolezni spregovorila…

Ljudje s shizofrenijo o njej ne govorijo veliko, zlasti ne javno. Ena izmed pogumnih bolnic z omenjeno boleznijo, Lidija Maričič, je o svoji bolezni spregovorila javno in je ne skriva. Svoje življenje z boleznijo je predstavila tudi na forumu društva ŠENT.

Povedala je, da se je bolezen pojavila v 24-letu starosti po travmatskem dogodku na potovanju. Kljub temu je uspešno diplomirala in dobila delo kot učiteljica na osnovni šoli. Zaradi nerednega jemanja zdravil, je doživljala poslabšanja bolezni, zaradi česar je bila večkrat hospitalizirana v Psihiatrični bolnišnici Polje.

Bolezen se ji je kazala v obliki prisluhov, kot pravi sama, je imela glas, pajaca v glavi, ki je ukazoval kaj mora narediti, ne glede na to ali je šlo za pozitivno ali negativno dejanje. Po prisilni upokojitvi je bilo še slabše, a ko je pričela z rednim jemanjem zdravil, se ji je stanje stabiliziralo. Postala je precej aktivnejša in to priporoča tudi drugim bolnikom s to boleznijo – poiskati si kakršnokoli zaposlitev.

Svoje bolezni ne skriva in pravi, da se še vedno pojavljajo težki trenutki, skozi katere se nekako prebije in redno zapisuje svoje misli. Pred tremi leti je izdala knjižico z naslovom Nekdo te mora imeti rad, ki je tudi glavno vodilo dokumentarnega filma o življenju s shizofrenijo na RTV Ljubljana.

Vir: Dnevnik.si


Sledite nam