fbpx

Preprečimo sezonsko razpoloženjsko motnjo

arhiv

Začenja se zimski čas, ki je za marsikoga med nami obdobje slabega razpoloženja, utrujenosti, apatije in depresije. Gre za tako imenovano sezonsko razpoloženjsko motnjo (angl….

Začenja se zimski čas, ki je za marsikoga med nami obdobje slabega razpoloženja, utrujenosti, apatije in depresije. Gre za tako imenovano sezonsko razpoloženjsko motnjo (angl. SAD – Seasonal Affective Disorder), zaradi katere lahko trpi ne le posameznik, ki se z njo spopada, temveč tudi njegova družina in partnerski odnos. Temačne dneve pa si lahko olajšamo in popestrimo.

Sezonska razpoloženjska motnja – prvi jo je leta 1984 opredelil Normal E. Rosenthal – je podtip klasične depresije. Sodi med atipične depresivne motnje in se ponavlja vsako leto, in sicer v zimskih mesecih, ko je manj naravne sončne svetlobe. Pogostejša je v severnih predelih sveta, v državah, na katere najbolj vpliva vrtenje Zemlje glede na sonce, prizadene pa približno desetino ljudi. Samo v ZDA za to motnjo trpi več kot deset milijonov posameznikov. Če je motnja zelo izrazita, otežuje vsakodnevno življenje.

Kaj jo povzroči?

Po najpogostejši razlagi naj bi se vzrok za depresivno razpoloženje skrival v pomanjkanju svetlobe v zimskih mesecih. Izpostavljenost dnevni svetlobi namreč v določeni meri uravnava našo biološko uro, od katere so odvisni spanec, razpoloženje in delovanje hormonov; kadar je izpostavljenost sončni svetlobi zmanjšana, biološka ura deluje počasneje. Poleg tega tema in mrak povečata izločanje melatonina, hormona epifize, ki povzroča zaspanost. V normalnih količinah melatonin blaži depresijo, v zimskih mesecih pa se njegova količina v organizmu poveča, kar povzroči sezonsko ali zimsko depresijo. Ljudje, ki živijo do 30 stopinj severno ali južno od ekvatorja, se s to težavo ne srečujejo, saj je vreme na teh območjih večino dni sončno.

Po drugi teoriji naj bi se živčni prenašalci ali nevrotransmitorji (skupina heterogenih biokemičnih snovi, ki prenašajo informacije med nevroni v možganih) med menjavo letnih časov “zmedli”; ta neravnovesja naj bi odpravila prav izpostavljenost svetlobi.

Vir: revija Viva

Prisluhnite kratkemu intervjuju Tegobe veselega decembra na >>


Sledite nam