fbpx

Z novim obsevalnikom krajše čakalne dobe za bolnike z rakom na OI

arhiv

Ljubljana – "Čakalne dobe na obsevanje na Onkološkem inštitutu (OI) se bodo zdaj, ko bo polno začel delati tudi osmi linearni pospeševalnik, skrajšale na manj…

Ljubljana – “Čakalne dobe na obsevanje na Onkološkem inštitutu (OI) se bodo zdaj, ko bo polno začel delati tudi osmi linearni pospeševalnik, skrajšale na manj kot tri tedne. Na tri oziroma štiri tedne smo jih skrajšali v zadnjega pol leta, ko smo začeli obsevati na sedmem linearnem pospeševalniku,” je včeraj, ko so tudi uradno predali namenu osmo obsevalno napravo, povedala doc. dr. Irena Oblak, predstojnica sektorja radioterapije na OI.

Osmi linearni obsevalnik je predsednik vlade Borut Pahor obljubil decembra 2009, ko so bolniki na obsevanje na OI čakali nedopustna dva meseca. Stanje je bilo kljub trudu zaposlenih na oddelku za radioterapijo na OI tako kritično, da je zdravstvena blagajna v začetku leta 2010 bolnici z rakom, ki se je na obsevanje odpravila v avstrijski Celovec, povrnila stroške zdravljenja skupaj s s potnimi stroški. To je bil prvi primer, ko so stroške zdravljenja v tujini plačali zaradi predolgih čakalnih dob.

Vir: dnevnik.si


Sledite nam