fbpx

Natečaj Rožnata dlan zaključen

arhiv

Združenje za boj proti raku dojk Europa Donna, farmacevtska družba Roche, Zavod Med.Over.Net ter spletni portal Pesem.si so združili ideje in moči, da bi mesec…

Združenje za boj proti raku dojk Europa Donna, farmacevtska družba Roche, Zavod Med.Over.Net ter spletni portal Pesem.si so združili ideje in moči, da bi mesec boja proti raku dojk letos obeležili na nov in svež način. Naspletnem naslovu www.roza-oktober.si  je tako zaživelliterarni natečaj Rožnata dlan, v katerem so obiskovalce vzpodbujali k razmišljanju in ustvarjanju.  Projekt so podprli tudi Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za kulturo, Onkološki inštitut v Ljubljani in Društvo onkoloških bolnikov Slovenije, organizatorjem pa je bilo v posebno čast, da sta se pridružili tudi veliki pesnici dveh generacij Neža Maurer in Barbara Korun.

Z natečajem so želeli vzpodbuditi ljudi k razmišljanju o zdravju, bolezni, bolečini in ljubezni ter nenazadnje trajno obeležiti skupna prizadevanja z lepo knjižico pesmi. Na natečaj je prispelo preko 130 literarnih prispevkov, v katerih so svoje misli in občutja delili ženske in moški različnih generacij. Na osnovi spletnega glasovanja ter mnenja strokovne komisije predstavnikov organizatorjev natečaja, ki je upoštevala umetniški in sporočilni vidik del, so izbrali 31 prispevkov in jih objavili v zbirki Rožnata dlan. Posebej so izpostavljene zmagovalna pesem spletnega glasovanja Zločud (avtor Brezno; op. psevdonim) ter najboljši pesmi po mnenju strokovne komisije Zahrbtnežu (avtorica Senada Smajić) ter Šal (avtor Matjaž Pihler).

Zaključna prireditev je bila v četrtek, 17. novembra 2011 v prijetnem okolju Trubarjeve hiše literature, kjer je bila knjižica Rožnata dlan predstavljena avtorjem in javnosti. Dvorana je bila polna obiskovalcev in vzdušje je bilo izjemno. Lep in čustven nagovor je imela predsednica Europa Donne Mojca Senčar, predvsem pa so se nas dotaknili avtorji ob doživetem prebiranju pesmi. Kljub temu, da je v številnih pesmih govorijo o bolezni in žalosti, na koncu začutimo upanje in močno voljo do življenja. Večer je bil resnično nabit s čustvi in druženje izjemno prijetno.

Vir: Zavod Med.Over.Net 

Vabljeni k branju prispevkov na spletni strani Roza Oktober na >>


Sledite nam