fbpx

Združenje zdravstvenih zavodov: Varčevalni ukrepi izgubo prenašajo na izvajalce

arhiv

Ljubljana – Ukrepi za stabilizacijo zdravstvene blagajne iz aneksa tri k splošnem dogovoru v zdravstvu za letos pomenijo samo prenos izgube iz zdravstvene zavarovalnice na…

Ljubljana – Ukrepi za stabilizacijo zdravstvene blagajne iz aneksa tri k splošnem dogovoru v zdravstvu za letos pomenijo samo prenos izgube iz zdravstvene zavarovalnice na izvajalce storitev, so prepričani v Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije. Ti varčevalni ukrepi po besedah direktorja združenja Metoda Mezga poslabšujejo pogoje poslovanja javnih zavodov.

Aneks tri, ki ga je vlada sprejela 17. novembra, predvideva ukrepe, s katerimi bi v zdravstveni blagajni letos privarčevali 12,2 milijona evrov. A te rešitve dodatno finančno obremenjujejo zdravstvene zavode, je na današnji novinarski konferenci poudaril Mezeg. Posledice teh ukrepov bodo namreč po njegovih besedah nosili izključno izvajalci zdravstvene dejavnosti, ki so do konca septembra pridelali skupaj že 16,6 milijona evrov tekoče izgube. S tekočo izgubo po njegovih besedah poslujeta tudi dve tretjini regijskih bolnišnic.

V združenju opozarjajo predvsem na to, da je sprejemanje ukrepov za nazaj nedopustno ter da bodo z zmanjšanimi sredstvi za dežurne službe (aneks predvideva znižanje za 2,8 milijona evrov) težave pri njeni organizaciji. Da je dežurna služba v manjših zavodih že sedaj problem, je poudaril tudi predsednik upravnega odbora združenja in direktor Zdravstvenega doma Ravne Stanislav Pušnik, ki ocenjuje, da bo zmanjšanje sredstev resno ogrozilo delovanje primarne zdravstvene ravni.

Vir: dnevnik.si

 


Sledite nam