fbpx

Na poti do umetne trebušne slinavke

arhiv

Trebušna slinavka pri zdravih ljudeh samodejno ustvari toliko inzulina, kot ga je potrebnega za presnovo hrane. Debeli rtič – Oči diabetologov vsega sveta so zadnjih…

Trebušna slinavka pri zdravih ljudeh samodejno ustvari toliko inzulina, kot ga je potrebnega za presnovo hrane.

Debeli rtič – Oči diabetologov vsega sveta so zadnjih nekaj let uprte v raziskave – njihov cilj je ustvariti »umetno« trebušno slinavko, ki bi jo lahko sladkorni bolnik vedno nosil s seboj. Od petka do danes je takšna raziskava prvič potekala na evropskih tleh zunaj bolnišnice. Vanjo je pod okriljem UKC Ljubljana vključenih 18 slovenskih mladostnikov.

Kristjan, 17-letni gimnazijec, doma v Homcu pri Domžalah, v prostem času trenira karate. Prijazen, skuštran najstnik se na prvi pogled in po svojih dejavnostih prav nič ne razlikuje od vseh drugih mladostnikov. A je v njegovem življenju vendarle vse drugače. Kmalu po prvem rojstnem dnevu mu je odpovedala trebušna slinavka in postal je sladkorni bolnik tipa 1.

Od takrat naprej mora Kristjan nenehno bdeti nad lastnim telesom. Trebušna slinavka pri zdravih ljudeh samodejno ustvari toliko inzulina, kot ga je potrebnega za presnovo hrane. Kadar odpove, življenje ni več mogoče brez zunanjega vnosa inzulina, ki telesu omogoča, da porabi sladkor v krvi. Najmanj šestkrat na dan, torej podnevi in ponoči, Kristjan preveri, kako je s krvjo. Če ima sladkorja preveč, si s črpalko vnese nekaj inzulina. Če ga je premalo, mora takoj popiti sladek sok ali glukozno tableto, saj se lahko sicer onesvesti ali kaj hujšega. Kako s tem živi?

»Navadiš se in sploh ne veš, kako bi bilo živeti brez sladkorne bolezni,« pravi Kristjan.

Vir: delo.si

Vabljeni na spletni forum Sladkorna bolezen, kjer boste izvedeli več na >>


Sledite nam