fbpx

Presaditev srca prinese 64.000 evrov izgube

arhiv

Perkutano vstavljanje umetnih aortnih zaklopk stane 30.000 evrov. Samo za zaklopko je treba odšteti 24 tisočakov. Ljubljana – Slovenija je po deležu pacientov, ki doživijo…

Perkutano vstavljanje umetnih aortnih zaklopk stane 30.000 evrov. Samo za zaklopko je treba odšteti 24 tisočakov.

Ljubljana – Slovenija je po deležu pacientov, ki doživijo srčni infarkt in jim takoj opravijo razširitev zamašene koronarne arterije, na drugem mestu, takoj za Češko. Naše zdravstvo dosledno sledi medicinskim novostim, kljub objektivnim omejitvam, ki se včasih zdijo skoraj nepremostljive.

Strokovni direktor Interne klinike UKC Ljubljana doc. dr. Zlatko Fras je v pogovoru za Delo opozoril na kar nekaj odstopanj, ki precej otežujejo vsakdanje klinično delo, tudi v sklopu klinike, ki jo vodi.

V kardiologiji so na primer v zadnjih dveh letih uvedli perkutano vstavljanje umetnih aortnih zaklopk. Ta poseg je, pravi Fras, prinesel olajšanje številnim bolnikom, ki so bili zato, ker jih iz določenega razloga ne morejo operirati, prepuščeni usodi.

Omenjeni poseg stane okoli 30.000 evrov, samo za zaklopko je treba odšteti 24 tisočakov. V prvem letu so na kliniki posege opravljali z denarjem iz kvote za terciarno dejavnost, kar je ustaljena praksa pri uvajanju vseh novih dejavnosti. Novost je bila po uvedbi in pridobitvi vseh soglasij res umeščena tudi v program financiranja – predvideni program v vrednosti 2,1 milijona evrov zajema 70 vstavitev aortnih zaklopk –, vendar s precej (ne)dvoumno klavzulo, »če bo denar«.

Vir: delo.si

Posvetujte se na spletnem forumu Kardiologija na >>


Sledite nam