fbpx

Pojasnjena skrivnost disleksije?

arhiv

Ljubljana – Še pred 25 leti so pedagogi otroka, pri katerem so zaznali disleksijo, preusmerili v šolo za otroke s posebnimi potrebami. Tovrstnih nedopustnosti danes…

Ljubljana – Še pred 25 leti so pedagogi otroka, pri katerem so zaznali disleksijo, preusmerili v šolo za otroke s posebnimi potrebami. Tovrstnih nedopustnosti danes resda ni več, a vendar motnja velja za neodpravljivo življenjsko spremljevalko. Zato je bila včerajšnja predstavitev metode REI za odpravo disleksije in prvih rezultatov tem bolj osupljiva.

Nova metoda za odpravo disleksije ne napoveduje le rušenja tabujev v družbi in ne odpira zgolj možnosti za destigmatizacijo posameznikov, ki živijo s to težavo, ampak prinaša upanje, ki ga je najbolj nazorno predstavil četrtošolec Luka, prvi dislektik, ki se je učil branja po tej metodi.

Luka še pred letom dni zaradi disleksije ni (z)mogel brati. Po nekaj mesecih intenzivnega, vsakodnevnega branja posebej prirejenih besedil z dvojnimi simboli je imel včeraj prvi javni bralni nastop. Deček pri branju ne dela več napak, značilnih za dislektike; doslej pridobljeno znanje bo moral še utrjevati, a srečni starši in učitelji so prepričani, da je motnja, ki otroku z disleksijo tako rekoč onemogoča učenje branja in pisanja, premagana.

Vir: delo.si

Vabljeni na forum Otroci s posebnimi potrebami na >>


Sledite nam