fbpx

Ne čakajte z obiskom pri logopedu

arhiv

Žal še vedno veliko zdravnikov, vzgojiteljev, učiteljev in drugih, ki so v stiku z otrokom z govorno motnjo jecljanja, staršem svetuje, naj počakajo dalj časa,…

Žal še vedno veliko zdravnikov, vzgojiteljev, učiteljev in drugih, ki so v stiku z otrokom z govorno motnjo jecljanja, staršem svetuje, naj počakajo dalj časa, preden poiščejo pomoč logopeda – s tem pa se zamudi možnost zgodnje obravnave

Jecljanje je govorna motnja, ki jo ima en odstotek ljudi. Odraža se v netekočem govoru v različnih oblikah, lahko kot ponavljanje zlogov, glasov, besed, podaljševane glasov ali kot zastoji v govoru, lahko pride do blokade in pa posameznik ne more izustiti nobenega glasu.

Lahko nastopi nenadoma, po nekem dogodku, lahko pa se razvija postopoma. V to, ali bo posameznik jecljal, privede skupek dejavnikov, verjetno ima vpliv tudi dednost, saj ugotavljajo, da je v družinah, kjer kdo jeclja, večja pogostost te motnje. Je zelo variabilna motnja, jecljanje poslabšuje negativni ali pozitivni stres, na primer nervoza, veliko pričakovanje, bolezen… Pri težji obliki lahko netekoč govor spremljajo tiki, grimase, gibi udov in drugi moteči znaki. Zanimivo je, da posameznik ne jeclja, ko poje, govori sam s sabo, s hišnim ljubljenčkom, dojenčkom in tako dalje.

Pomembna je zgodnja obravnava

Najpogosteje se pojavi v otroštvu med 2. in 5. letom. V razvoju govora in jezika se veliko otrok sreča s pojavi netekočega govora v obliki ponovitev delov besed, fraz, stavkov. Te spremembe najpogosteje izzvenijo v nekaj mesecih. V kolikor spremembe trajajo dlje kot tri mesece in se odražajo v močnejši obliki, pa svetujemo takojšno reagiranje. Žal še vedno veliko zdravnikov, vzgojiteljev, učiteljev in drugih, ki so v stiku z otrokom z govorno motnjo jecljanja, staršem svetuje, naj počakajo dalj časa (na primer leto dni), preden poiščejo pomoč logopeda. S tem se zamudi možnost zgodnje obravnave, ki je po mnenju stroke odločilnega pomena za ugoden potek v premagovanju težav.

Vir: dnevnik.si

O privzgajanju navad, kvalitetni igri in odnosih se posvetujte na forumu Vzgoja otrok in družine na >>


Sledite nam