fbpx

Kako pomiriti zobobol?

Človeško telo, Zdravje in bolezni

Zdravilna zelišča in darovi narave pomagajo pri ohranjanju zdravja ustne votline, v pomoč pa so lahko tudi pri zobobolu.

Zdravilna zelišča in darovi narave nam pomagajo pri ohranjanju zdravja ustne votline, v pomoč pa so lahko tudi pri zobobolu.

V primeru zobobola čim prej obiščete zobozdravnika – ne čakajte, da bo minil, saj se bo le še se stopnjeval. Toda za premostitev čakanja na obisk zobozdravnika lahko poleg zdravil, ki so na voljo v lekarni, poskusimo s spiranjem z zdravilnimi zelišči.

Zelišča, ki pomirjajo

Pomirjevalno in protibolečinsko delujejo arnika, žajbelj in kamilica. Večkrat na dan izpirajte ustno votlino z naslednjo mešanico: zmešajte 15 g arnike, 35 g žajblja in 50 g kamilice. Vzemite 1 jedilno žlico mešanice in jo poparite s skodelico vroče vode. Čez čas odcedite poparek in ga ohladite. Mešanico za spiranje si lahko pripravite tudi z žajbljem, rmanom in morsko soljo ali s toplim jabolčnim kisom.

Nageljnove žbice – pomoč pri akutni bolečini

Pri akutnem zobobolu pomaga žvečenje ene ali dveh nageljnovih žbic. To vam bo pomagalo premostiti čakanje na obisk zobozdravnika, zaleže pa tudi, če pri roki nimate primernih zdravil.

Podobno učinkuje nageljnovo olje, ki ga kanemo na boleči zob. Kako si pripraviti svoje olje: 1/2 dcl olivnega olja namakamo približno en mesec 5 do 10 nageljnovih žbic ali klinčkov. Ob zobobolu kanemo par kapljic na vato in položimo na zob

V lekarnah so na voljo zeliščne kapljice, ki delujejo proti bolečinsko, vsebujejo pa sestavine, kot so olje iz klinčkov, kafra in mira. Zdravilo kanite na zob.

Vir: revija Viva

Izberite forum iz mape forumov Stomatologija.


Sledite nam