fbpx

Pomembna novost: V Mariboru kmalu operacije s pomočjo telemedicine

arhiv

Maribor – V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so danes testno izvedli neposreden prenos operacije iz Centra za kirurgijo lobanjske baze v ameriškem Pittsburghu. Uporaba…

Maribor – V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so danes testno izvedli neposreden prenos operacije iz Centra za kirurgijo lobanjske baze v ameriškem Pittsburghu. Uporaba najnovejše telekomukacijske in informacijske tehnologije pri medicinskih posegih je po besedah otorinolarigologa Boštjana Lanišnika pomembna novost v Sloveniji.

Zbrani v predavalnici mariborske kirurške stolpnice so si lahko v živo ogledali operacijo bolnika s tumorjem lobanjskega dna z razširjenim endoskopskim endonazalnim posegom, ki so jo izvedli zdravniki v Pittsburgu. “Gre za prvi prenos operacije v UKC Maribor na daljavo preko oceana, kar ima velike edukativne razsežnosti in odpira dodatne možnosti sodelovanja z enim največjih centrov na svetu za kirurgijo lobanjskega dna,” je pojasnil Lanišnik.

Kot je dejal, z omenjenim centrom sodelujejo že tri leta, s pomočjo tamkajšnjih zdravnikov pa so izvedli prve posege v Sloveniji na lobanjskem dnu skozi nos oziroma s popolno endoskopsko tehniko.

Vir: dnevnik.si


Sledite nam