fbpx

Šolski jedilnik pod drobnogledom

arhiv

Dovolj sadja, premalo polnozrnatih živil. Preveč sladkih pijač in slaščičarskih ter pekovskih izdelkov. Ljubljana – Nekateri starši osnovnošolcev s šolsko prehrano upravičeno niso zadovoljni, bi…

Dovolj sadja, premalo polnozrnatih živil. Preveč sladkih pijač in slaščičarskih ter pekovskih izdelkov.

Ljubljana – Nekateri starši osnovnošolcev s šolsko prehrano upravičeno niso zadovoljni, bi lahko ugotovili po rezultatih raziskave o vrednotenju osnovnošolske prehrane v letu 2010, ki so jo izvedli na Inštitutu za varovanje zdravja RS (IVZ).

Raziskavo so izvedli med 233 šolami iz vseh slovenskih regij, med njimi je bilo tudi 54 šol iz glavnega mesta, kar je približno polovica (od 107 OŠ). Na naključno izbranem vzorcu 95 slovenskih šol so maja lani pregledali tudi kakovost šolskih jedilnikov; iz ljubljanske regije so jih ocenili 24.

Zelo dobro oceno (4,8 od najvišje 5) so jedilniki ljubljanskih šol dobili za delež sadja, čeprav bi lahko bilo še bolje, ugotavljajo na IVZ. Na jedilnikih je bilo premalo pustega belega mesa in mesnih izdelkov z vidno strukturo (ocena 2,8). Veliko premalo pa je polnozrnatih izdelkov in kaš (ocena 1,6) ter sokov, vode in nesladkanega čaja (ocena 1,6).

Vir: delo.si

 

Preberite nasvete, mnenja in izkušnje o zdravi prehrani na forumu Prehrana na >>


Sledite nam