fbpx

Začetek kampanje MNZ o osveščanju o spolnih zlorabah otrok

arhiv

Ministrstvo za notranje zadeve in policija sta v sodelovanju z nevladnimi organizacijami pripravila kampanjo, namenjeno osveščanju o spolnih zlorabah otrok. Gre za področje kriminalitete, ki…

Ministrstvo za notranje zadeve in policija sta v sodelovanju z nevladnimi organizacijami pripravila kampanjo, namenjeno osveščanju o spolnih zlorabah otrok. Gre za področje kriminalitete, ki nikogar ne pusti neprizadetega, saj je to eno najbolj sprevrženih človekovih dejanj.

Večina spolnega nasilja nad otroki se odvija v krogu družine, v okolju, ki mu otroci najbolj zaupajo in kjer družba spoštuje eno temeljnih vrednot, to je zasebnost posameznic in posameznikov. Odraslih in otrok. To pomeni, da v to zasebnost država lahko posega samo izjemoma. Nasilje nad otroci je taka izjema, saj brutalno posega v otrokovo dostojanstvo in telesno nedotakljivost. Zaznamuje pa ga za celotno življenjsko obdobje. V lanskem letu je policija obravnavala kar 244 primerov kaznivega dejanja spolnega napada na osebo, mlajšo od petnajst let.

Policija je sicer v zadnjih letih naredila ogromni korak na tem področju. Največ je bilo narejenega z izobraževanjem, s sistemskimi ukrepi in s predlogi za multidisciplinarni pristop. Ocenili pa smo, da ni dovolj, da policija učinkovito preganja storilce tovrstnih kaznivih dejanj, temveč da se moramo še bolj angažirati s preventivnimi akcijami.

Vir: Ministrstvo za notranje zadeve

Posvetujte se na spletnem forumu Za žrtve spolnega nasilja in izvedeli boste več na >>


Sledite nam