fbpx

Luskavica

arhiv

Luskavica je pogosta nenalezljiva kronična kožna bolezen in se pojavlja v 1,5 do 2 odstotkih prebivalstva zahodnih industrializiranih držav. Najpogostejša je oblika s plaki, za…

Luskavica je pogosta nenalezljiva kronična kožna bolezen in se pojavlja v 1,5 do 2 odstotkih prebivalstva zahodnih industrializiranih držav. Najpogostejša je oblika s plaki, za katere so značilne ostro omejene rdečkaste in luščeče se vnetne plošče (eritematoskvamozni plaki), ki so najizraziteši na izteznih straneh okončin. Žarišča se lahko širijo na večje površine telesa, lahko pa dalj časa ostajajo na enem mestu. Hujše oblike luskavice so eritrodermična, artropatska in pustulozna psoriaza. Med redkejše oblike štejemo psoriasis guttata, inverzno in intertriginozno psoriazo. Pomembno vlogo pri nastanku luskavice imajo imunološke reakcije v koži in dedna nagnjenost.

Bolezen lahko močno vpliva na kakovost življenja bolnikov, na kar vplivata teža in razširjenost bolezni. Stopnja bolezni se določa z upoštevanjem deleža prizadete površine telesa, v pomoč je tudi indeks PASI in ocena prizadetosti kakovosti življenja. Luskavica se deli na blago, zmerno in hudo obliko. Zdravljenje je odvisno od oblike; uveljavljen je stopenjski pristop, ki zajema lokalno zdravljenje, fototerapijo in sistemsko terapijo. Zdravljenje vodi zdravnik, specialist dermatolog.Poskuša se doseči 75% trajno izboljšanje, minimalni cilj pa je vsaj 50% izboljšanje stanja.

Vir: Rubrika moško zdravje na portalu Med.Over.Net

Obiščite spletni forum Luskavica in druge kožne bolezni in izvedeli boste več na >>


Sledite nam