fbpx

Kaj povzroča miastenijo gravis?

Bolezni, Zdravje in bolezni

Bolezenske simptome in znake povzroča motnja v živčno-mišičnem prenosu, ki je posledica avtoimunskega vnetnega procesa.

Noge

Bolezenske simptome in znake povzroča motnja v živčno-mišičnem prenosu, ki je posledica avtoimunskega vnetnega procesa.

Dražljaj, ki pride po živcu, ne more izzvati ustrezne reakcije mišice, kar pomeni, da ne povzroči promernega skrčenja mišice. Pri živčnem dražljaju se v živčno-mišično špranjo sprosti kemična snov acetilholin (ACh). ACh bi se moral vezati na receptorje na površini mišične membrane in s tem povzročiti mišično kontrakcijo – skrčitev mišice; do nje pa ne pride, ker so nekateri receptorji bolezensko zasedeni s protitelesi.

Število receptorjev je zmanjšano, mišična membrana je spremenjena in okvarjena.

Opisane spremembe so posledica avtoimunskega vnetnega procesa, v katerem organizem receptorje prepozna kot tujke in začne proti njim tvoriti protitelesa. Nastala protitelesa se vežejo na receptorje mišične membrane in s tem onemogočajo vezavo ACh, obenem pa receptorje tudi okvarijo.

Zakaj telo začne izdelovati protitelesa proti svojim lastnim receptorjemna mišičnih vlaknih, še ni znano. Izsledki kažejo, da gre spremembe najverjetneje pripisati hudemu stresnemu šoku, ki ga je oboleli doživel v zadnjih 10 letih pred izbruhom bolezni. Lahko bi šlo tudi za kakšen težji nezdravljen vnetni proces v telesu oz. težjo nezdravljeno infekcijo.

MG je včasih povezana z imunskimi boleznimi ščitnice, vezivnega tkiva in z boleznimi priželjca (timusa).


Sledite nam