fbpx

2. OSTEOTLON uspešen v Celju

arhiv

Celje se je minulo soboto prebudilo v čudovito sončno, a hladno jutro. Udeleženke letošnjega 2. Osteotlona so se zbrale pred Hotelom Evropa in se odpravile…

Celje se je minulo soboto prebudilo v čudovito sončno, a hladno jutro. Udeleženke letošnjega 2. Osteotlona so se zbrale pred Hotelom Evropa in se odpravile na eno urni sprehod (voden ogled) po Celju, kjer so spoznale njegove številne lepote in znamenitosti. Samo dogajanje pa se je odvijalo pri kamnitem vodnem stolpu, kjer je vseh 55 udeleženk z veseljem prisluhnilo nasvetom Marije Merljak, priznane strokovnjakinje za prehrano. Udeleženke so tudi z zadovoljstvom degustirale polivko iz treh vrst olja, v katero so pomakale ajdov kruh, nanj pa so potem namazale fižolov namaz ali ajdov namaz s hrenom.

Govora je bilo o hranljivih in zaščitnih snoveh, o vitaminih in mineralih. Podrobno je Merljakova opredelila pomen živalskih (mesa živine, ki se pase na prostem, produktov kot so mleko, skuta, siri, ribe ipd.) in rastlinskih beljakovin (fižol in druge stročnice, ajda ipd.). Posebej je poudarila nujnost zagotovitve ustreznega razmerja med (sovplivnimi) minerali, na primer kalij-natrij, kalcij-magnezij, baker-železo. V okviru praktičnih nasvetov pa se je osredotočila na pomen raznolikosti (pestrosti) obrokov.

M. Merljak je še poudarila: “Pomembno mesto imajo maščobe, ker je (v javnosti) veliko zmede glede njihove vloge v telesu. Ločiti je potrebno ”dobre in slabe maščobe”, kot poljudno rečemo, oziroma maščobe iz pretežno nenasičenih maščobnih kislin in tiste iz pretežno nasičenih maščobnih kislin, ter pri tem razumeti razmerje med omega3, omega6 in omega9 maščobnimi kislinami za zdravje. Še zlasti, ker je z leti človekovo telo sposobno izdelovati vse manj vitamina D. Opozarjam, da ni dovolj uživati dopolnila z vitaminom D, marveč, da je pomembno hkrati uživati tudi pravilne maščobe; ribe, polnomastno mleko, sir, skuto … ter probiotične jogurte, ki vplivajo na črevesno mikrofloro z dobrimi bakterijami, da bi kar najbolj preprečevali nastajanje osteoporoze.

Vir: Zveza društev bolnikov z osteoporozo Slovenije

Podatki za osteoporozo so skrb zbujajoči. Vabljeni na forum Osteoporoza na >>


Sledite nam