fbpx

Revmatologov je v Sloveniji še vedno premalo

arhiv

Po sodobnih načinih obravnave revmatoidnega artritisa je treba bolnike začeti zdraviti hitro in intenzivno, kar pa pomeni dodaten pritok bolnikov v že zdaj zelo obremenjen…

Po sodobnih načinih obravnave revmatoidnega artritisa je treba bolnike začeti zdraviti hitro in intenzivno, kar pa pomeni dodaten pritok bolnikov v že zdaj zelo obremenjen sistem zdravljenja bolnikov z revmatoidnimi boleznimi. Tako bolniki nedopustno dolgo čakajo na pregled pri specialistu revmatologu in zamujajo čas zgodnje obravnave, ko je mogoče učinkovito obvladati bolezen, so opozorili na tiskovni konferenci Društva revmatikov Slovenije.

Na način obravnave revmatoidnega artritisa so vplivala nova merila za postavitev diagnoze revmatoidni artritis, po katerih se je čas do postavitve diagnoze zelo skrajšal, ter nove smernice zdravljenja te bolezni, po katerih je cilj zdravljenja popolna odsotnost bolezni, to pa dosežejo z intenzivnim zdravljenjem, ki ga začnejo že ob postavitvi diagnoze. Takšnega načina zdravljenja pa v Sloveniji še ne izvajamo v polni meri, je povedal revmatolog prof. dr. Matija Tomšič, saj so zdravniki konservativni in včasih težko spremenijo navade, po drugi strani pa to niti ni mogoče, saj je revmatologov v Sloveniji premalo in ne zmorejo obravnave povečanega števila novih bolnikov, do katerega je prišlo z novim načinom zdravljenja. Na pregled pri revmatologu je 1. oktobra letos čakalo 1728 bolnikov, nekateri čakajo tudi 13 mesecev. “Nobena internistična stroka nima tako dolge čakalne dobe kot revmatologija,” opozarja Tomšič in še, da za te bolnike čakalne dobe ne bi smelo biti.

Vir: dnevnik.si

Obiščite spletni forum Revma in povprašajte za nasvet ali mnenje na >>


Sledite nam