fbpx

Pred najemom potrošniškega kredita dobro preučite ponudbo in primerjajte banke med seboj

arhiv

Pri ZPS smo preverili ponudbo potrošniških kreditov na spletnih   straneh petnajstih bank in hranilnic. Ugotovili smo, da so razlike v cenah kreditov velike, saj pri…

Pri ZPS smo preverili ponudbo potrošniških kreditov na spletnih   straneh petnajstih bank in hranilnic. Ugotovili smo, da so razlike v cenah kreditov velike, saj pri najemu kredita v višini 7.000 evrov za dobo štirih let prihranite do 350 evrov. Tudi pri najemu kredita se zamenjava bank lahko zelo splača.

V primeru, da za načrtovan nakup potrebujete večjo količino denarja, je za tiste, ki nimate privarčevanih sredstev, najenostavnejša možnost najem kredita pri banki. Svetujemo vam, da ste pred podpisom pogodbe natančno pozanimate o stroških kredita in vaših obveznostih, predvsem pa da primerjate banke med seboj. Nizka obrestna mera naj ne bo odločilni dejavnik vaše odločitve, saj na končno ceno kredita vplivajo tudi drugi stroški. Stroške si lahko najbolje ponazorite s skupnim zneskom kredita, o katerem vas mora informirati banka. Kredite v istem znesku in z isto ročnostjo pa najbolje primerjate med seboj s pomočjo efektivne obrestne mere EOM, ki vključuje vse bistvene stroške kredita.

Fiksna ali spremenljiva obrestna mera?

Še pred sklenitvijo pogodbe vam je banka dolžna zagotoviti predhodne informacije o kreditu, na podlagi katerih lahko primerjate različne ponudbe in presodite o ustreznosti kredita glede na vaše potrebe in finančni položaj, na vašo željo pa vam mora izročiti tudi izvod kreditne pogodbe. Praviloma lahko izbirate med kreditom s fiksno ali spremenljivo obrestno mero. Pri slednjem se zavedajte, da v primeru rasti referenčne obrestne mere Euribor, ki je trenutno zelo nizka, naraste tudi vaš mesečni obrok kredita. Predvsem tistim, ki se nameravajo zadolžiti za več let, priporočamo, naj razmislijo o najemu kredita s fiksno obrestno mero.

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

Posvetujte se o različnih vrstah kredita na forumu Financiranje na >>


Sledite nam