fbpx

Spremembe pravilnika o cenah zdravil bi na leto lahko prinesle 15 milijonov evrov prihrankov

arhiv

Ljubljana – Ministrstvo za zdravje je v ponedeljek poslalo v javno razpravo predlog sprememb pravilnika o cenah zdravil, ki bi na letni ravni lahko prinesel…

Ljubljana – Ministrstvo za zdravje je v ponedeljek poslalo v javno razpravo predlog sprememb pravilnika o cenah zdravil, ki bi na letni ravni lahko prinesel 15 milijonov evrov prihrankov. V prihodnjih dneh pa bo objavljen javni razpis za zdravila v bolnišnicah, s katerim bi lahko konec prihodnjega leta privarčevali šest milijonov evrov.

Kot je pojasnil minister za zdravje Dorjan Marušič na današnji novinarski konferenci, je sprememba pravilnika po eni strani posledica spremembe marž na zdravila v Nemčiji v začetku letošnjega leta – slovenske cene zdravil se namreč preračunavajo iz nemških cen. Poleg tega pa je nezadovoljen z doseženimi ukrepi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) na področju cen zdravil.

Spremembe niso obsežne

Marušičev svetovalec na področju zdravil Aleš Živkovič pojasnjuje, da spremembe pravilnika vsebinsko niso obsežne, pač pa prinašajo morebiten velik javnofinančni učinek. S predlaganimi spremembami nameravajo znižati relativno ceno generičnih zdravil v primerjavi z originali na 70 odstotkov.

Vir: dnevnik.si

 


Sledite nam