fbpx

Evropski dan darovanja bo letos 8. oktobra

arhiv

Letošnji Evropski dan darovanja bo potekal v soboto, 8. oktobra 2011. Praznovanje bo sestavljeno iz strokovnega srečanja v hotelu Slon, športno družabne prireditve v parku…

Letošnji Evropski dan darovanja bo potekal v soboto, 8. oktobra 2011. Praznovanje bo sestavljeno iz strokovnega srečanja v hotelu Slon, športno družabne prireditve v parku Tivoli ter zahvalnega verskega obreda v ljubljanski stolnici. Humanitarni dogodek v organizaciji Slovenija – transplanta (Zavoda RS za presaditve organov in tkiv) se bo odvijal pod pokroviteljstvom ministra za zdravje Dorijana Marušiča, glavno vodilo pa bo zdrav način življenja.

Strokovni del dogodka z mednarodno udeležbo bo namenjen predstavitvi najboljših praks v transplantacijski medicini. V športno družabnem delu bosta organizirana tek na 8 km in hoja na 2 km »Za življenje in radost«, s startom na Jakopičevem sprehajališču.  Z udeleženci teka bodo poleg številnih znanih Slovencev tekli tudi zdravniki, ki se bodo udeležili tradicionalnega  »30. zdravniškega teka po Rožniku« ter tudi podprli zdrav način življenja in plemenitost darovanja organov.

Športne aktivnosti bo spremljal glasbeni progam z raperjem Zlatkom. Prejemniki presajenih organov  bodo z nastopi prikazali, da po transplantaciji lahko nadaljujejo z aktivnim in ustvarjalnim življenjem. Obiskovalci si bodo lahko ogledali še predstavitev zdravega načina priprave hrane, si izmerili krvni tlak in sladkor, otroci pa ustvarjali v delavnicah. Praznovanje se bo zaključilo z zahvalno mašo za pokojne darovalce in njihove svojce v ljubljanski stolnici.

»Z Evropskim dnem darovanja, ki ga v Sloveniji praznujemo že četrtič, želimo povečati zaupanje ljudi, jih spodbuditi k razmišljanju o pomenu darovanja organov in prispevati  k njihovi večji vključenosti. Ob tem se zahvaljujemo tudi zdravstvenemu osebju, ki sodeluje v tej pomembni dejavnosti ter darovalcem organov in njihovim družinam,« je pojasnila prim. Danica Avsec, dr. med., direktorica Slovenija – transplanta.

Vir: Slovenija – transplant

Obiščite spletni forum Darovanje organov in izvedeli boste več na >>


Sledite nam