fbpx

Spletni literarni natečaj ROŽNATA DLAN

arhiv

Rožnati oktober je mesec boja proti raku dojk, najpogostejšem malignem obolenju žensk v razvitem svetu. V oktobru po številnih državah sveta tečejo različne akcije ozaveščanja,…

Rožnati oktober je mesec boja proti raku dojk, najpogostejšem malignem obolenju žensk v razvitem svetu. V oktobru po številnih državah sveta tečejo različne akcije ozaveščanja, katerih skupni namen je opozoriti na bolezen, pomen pravočasnega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja ter nenazadnje podpora vsem tistim, ki se jih je bolezen že dotaknila.

Farmacevtska družba Roche, Europa Donna, Zavod Med.Over.Net ter spletni portal Pesem.si, so združili ideje in moči, da bi mesec boja proti raku dojk letos obeležili na nov in svež način. Na spletnem naslovu www.roza-oktober.si  je tako zaživel literarni natečaj Rožnata dlan, v katerem obiskovalce vzpodbujajo k razmišljanju in ustvarjanju. Projekt so podprli tudi Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za kulturo, Onkološki inštitut v Ljubljani in Društvo onkoloških bolnikov Slovenije.

Organizatorjem natečaja je v posebno čast, da sta projekt podprli tudi veliki pesnici dveh generacij, Neža Maurer in Barbara Korun.

Literarni spletni natečaj Rožnata dlan so zasnovali v želji vzpodbuditi k razmišljanju o ženskah, njihovi intimi, bolečini, žalosti ter seveda sreči in veselju. Obiskovalce spletne strani vabijo k pisanju pesmi ali krajše proze. V ta namen so posodobili spletno stran www.roza-oktober.si , kjer so že na voljo uporabne informacije o raku dojk in kamor bodo tekom meseca oktobra avtorji lahko oddali svoje prispevke. Pesmi in črtice bodo po pregledu uredništva sproti objavljali na spletni strani.

Ob koncu natečaja bodo izbrane pesmi objavili v Rožnati knjižici, ki bo skupaj z napotki za zdravje dojk prispevek k boljši ozaveščenosti  žensk in celotne družbe.

Z natečajem željo vzpodbuditi ljudi k razmišljanju o zdravju, bolezni ter pomenu zdravega načina življenja in nenazadnje trajno obeležiti skupna prizadevanja z lepo knjižico pesmi.

O raku dojk

Natančen vzrok za nastanek raka dojk še ni znan, obstaja pa nekaj dejavnikov tveganja, ki so povezani z njim:
•    rak dojk v družini,
•    zgodnja menstruacija in pozna menopavza,
•    starost (tri četrtine žensk zboli po 50. letu),
•    pozna prva nosečnost (prvi otrok po 30. letu) oz. ženske, ki niso nikoli rodile,
•    debelost in neprimerna prehrana,
•    telesna neaktivnost.
Kljub večjemu obolevanju se zadnja leta smrtnost zaradi te bolezni v razvitem svetu zmanjšuje. Razloga za to sta organizirano iskanje raka pri najbolj ogroženih ženskah (t.i. presejanje) in uvajanje novih učinkovitejših načinov zdravljenja.
Zgodaj odkrit rak dojk je v večji meri ozdravljiv, pri odkrivanju pa ima pomembno vlogo tudi redno mesečno  samopregledovanje.

Z izogibanjem rizičnim dejavnikom, rednim samopregledovanjem ter organiziranim presejanjem lahko dokazano zmanjšamo smrtnost zaradi te bolezni.

Več o natečaju >


Sledite nam