fbpx

Draga, danes ne. Utrujen sem

arhiv

Pogosto velja prepričanje, da se moški nikoli ne izogibajo spolnosti in zato tudi ne uporabljajo izgovorov. Po mnenju vprašanih v raziskavi o spolnih navadah, ki…

Pogosto velja prepričanje, da se moški nikoli ne izogibajo spolnosti in zato tudi ne uporabljajo izgovorov. Po mnenju vprašanih v raziskavi o spolnih navadah, ki je bila izvedena leta 2010 v Španiji na vzorcu tisoč oseb (vzorec je vključeval približno enako število moških in žensk), naj bi izgovore za izogibanje spolnosti precej pogosteje uporabljale ženske, saj le ena tretjina vprašanih meni, da se tudi moški občasno izogibajo spolnim odnosom. Razlogi, ki jih ob tem navajajo, pa so precej podobni tistim, ki jih stereotipno pripisujemo ženskam.

Raziskava je pokazala, da se moški za izogibanje spolnosti najpogosteje sklicujejo na utrujenost. To je kot najpogostejši razlog navedla več kot polovica vprašanih. Glede na hiter sodoben tempo življenja, številne obveznosti in kopico stresnih situacij to niti ne preseneča. Vendar so raziskave po drugi strani pokazale, da je spolnost odlično sredstvo pri premagovanju stresa, saj spolni odnosi sproščajo. Zato utrujenost pogosto ne more biti pravi razlog.

Naslednja najpogostejša izgovora sta stres in tesnoba s po 35 odstotki odgovorov, sledita pa jima motnja erekcije in alkohol s po 20 odstotki. Pri tem motnjo erekcije najpogosteje navajajo starejši od 56 let. Moški pogosto kot izgovor preprosto rečejo, da se jim ne ljubi (17 odstotkov) ali pa krivdo prenesejo na slabo počutje oziroma glavobol (14 odstotkov). Na seznamu najpogostejših izgovorov pa najdemo tudi gospodarsko krizo (10 odstotkov), strah pred nosečnostjo (9 odstotkov) ter poraz najljubše ekipe v nogometu (8 odstotkov).

Prepričanje, da se moški nikoli ne izognejo spolnim odnosom torej ne drži popolnoma. Moški izgovori so prav tako raznovrstni in pestri kot ženski. In prav tako kot pri ženskah so v velliko primerih popolnoma odveč. Iskrenost je namreč pomemben dejavnik intimnega partnerskega odnosa.

Obiščite spletni forum ED – želiva si spolnosti ter za nasvet povprašajte specialista urologa in družinskega terapevta ali preberite izkušnje drugih.


Sledite nam