Sprostite se, najstniki so naporni

anonimni uporabnik, 26. september 2011
Ostalo

Nihanje razpoloženja, popivanje in še kaj hujšega je nujno za razvoj najstnikov, po pisanju Sunday Timesa trdijo znanstveniki. Pravijo tudi, da odrasli obnašanja mladostnikov ne…

Nihanje razpoloženja, popivanje in še kaj hujšega je nujno za razvoj najstnikov, po pisanju Sunday Timesa trdijo znanstveniki.

Pravijo tudi, da odrasli obnašanja mladostnikov ne bi smeli obravnavati kot nesocialno, ampak bi ga morali spoštovati kot življenjsko obdobje, v katerem je človek na vrhuncu prilagodljivosti in pripravljen na iskanje novih izzivov, poleg tega pa se ne zmeni za nevarnosti in tvega v medsebojnih odnosih.

»Povečano tveganje med adolescenco je običajno, biološko pogojeno in deloma neizogibno,« pojas­njuje Laurence Steinberg, profesor psihologije na univerzi Temple v Philadelphii. »Le malo bi lahko storili ali morali storiti glede tega… Gre za razvojni zasuk, ki ima najverjetneje evolucijski izvor.« Takšen pogled se močno razlikuje od tradicionalnega, ki najstnike predstavlja kot nezrele ljudi, nagnjene k nevarnemu čustvovanju, in ki zaradi naštetega potrebujejo stalen nadzor odraslih. Sodobni znanstveniki menijo, da je najstništvo stopnja, ki jo je evolucija izoblikovala posebej zato, da bi posameznik z ravno pravim obnašanjem sploh preživel v surovem svetu.

Vir: delo.si

Majhni otroci, majhni problemi. Veliki otroci, veliki problemi. Posvetujte se na forumu Starši osnovno – in srednješolcev na >>

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,432
14.03.2024 ob 18:20
296,669
25.03.2024 ob 19:31
112,967
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close