En svet, en dom, eno srce – geslo svetovnega dneva srca

anonimni uporabnik, 23. september 2011
Ostalo

»EN SVET, EN DOM, ENO SRCE« je letošnje geslo svetovnega dneva srca, ki se je v dvanajstih letih uveljavil v več kot 100 državah sveta….

»EN SVET, EN DOM, ENO SRCE« je letošnje geslo svetovnega dneva srca, ki se je v dvanajstih letih uveljavil v več kot 100 državah sveta. To je dan, ko Svetovna zveza za srce (World Heart Federation) WHF in vse članice na ves glas opozarjamo, da so bolezni srca in ožilja največji morilec sodobnega človeka.

Zadnji dve leti smo posebej opozarjali na potrebo po skrbi za srce na delovnih mestih, letos pozivamo, da se za zdrava srca še posebej potrudimo v okviru naših družin.

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije in Združenje kardiologov Slovenije zato kličeta vsem prebivalkam in prebivalcem Slovenije: skrbite za zdravo srce v svoji družini.

Društvo pripravlja številne prireditve ob svetovnem dnevu srca (od letošnjega leta naprej bo svetovni dan srca vedno 29. septembra) z osrednjo prireditvijo v soboto 24. septembra dopoldne na Prešernovem trgu v Ljubljani, kjer bodo spregovorili predsednik društva prim. Matija Cevc, dr. med., ljubljanski župan Zoran Janković in predsednik Združenja kardiologov Slovenije prof. dr. Miran F. Kenda, dr. med. Obiskovalkam in obiskovalcem bomo prikazovali rekreativno vadbo za vse starostne kategorije primerno za širšo družino, na Prešernovem trgu pa bomo opravljali tudi preventivne meritve krvnega tlaka, maščob in sladkorja v krvi in opravili posnetek EKG.

V Zgodovinskem atriju Mestne hiše Ljubljana, Mestni trg 1 bo na ogled tudi razstava o srcu, vsak dan od 24. septembra do 2. oktobra 2011, vsak dan od 9. do 19. ure.

Za zdravo srce lahko največ naredimo sami, zato vsem družinam pri nas svetujemo:

1. Če se že ne moremo odpovedati cigaretam, NE KADIMO V STANOVANJIH in AVTOMOBILIH.
2. V hladilnikih in shrambah imejmo živila, iz katerih bomo lahko pripravili dobre in zdrave obroke z veliko zelenjave in sadja s čim manj soli in nasičenih maščob.
3. Pred televizorji in računalniki sedimo največ 2 uri dnevno.
4. Čim večkrat se z družino odpravimo v naravo – s kolesi ali peš, igrajmo se z otroki na vrtu ali na dvorišču. Tudi po opravkih se odpravimo peš ali s kolesom.
5. Hodimo na preventivne preglede in spoznajmo pomembne podatke o svojem zdravstvenem stanju (krvni tlak, holesterol in sladkor v krvi, …)
6. Naučimo se prepoznati znake srčnega infarkta in možganske kapi. Obiščimo tečaje oživljanja. Nikoli ne vemo, kdaj nam bo to znanje pomagalo reševati življenja tudi naših najbližjih.

Združenje kardiologov Slovenije in Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije smo vedno pripravljeni pomagati in svetovati.

Vir: Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,432
14.03.2024 ob 18:20
296,669
29.03.2024 ob 05:45
112,967
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close