fbpx

Uglasimo valovanje možganov na srečo in uspeh

arhiv

Nova tehnika BWE: spreminjanje valovanja možganov z zvokom Avtor: Sabina Šilc, družinska terapevtka Spreminjanje valovanja možganov z zvokom Vsakič, ko kaj počnemo, denimo spimo, se…

Nova tehnika BWE: spreminjanje valovanja možganov z zvokom
Avtor: Sabina Šilc, družinska terapevtka

Spreminjanje valovanja možganov z zvokom

Vsakič, ko kaj počnemo, denimo spimo, se učimo ali poslušamo glasbo, v naših možganih potekajo programi – zelo podobno, vendar še bolj zapleteno, kot v računalniku. Tako možgani kot računalniki lahko delujejo, če po njih teče elektromagnetno valovanje. Teh valov je več vrst (alfa, beta theta, delta, gama …) in za vsak program potrebujemo drugačen tok. Ko se učimo, bi nam morali biti na voljo predvsem beta valovi, med spanjem delta valovi, med poslušanjem glasbe pa alfa valovi … Toda pogosto sanjarimo, namesto da bi se učili, preračunavamo finance, namesto da bi spali, ali spimo, namesto da bi uživali v glasbi. To je zato, ker v naših možganih ne potekajo ustrezni valovi. V teh primerih se nam življenje zatika, skrbi nas, ne zmoremo, predvsem pa v življenju ne uživamo. Obstaja rešitev?

Možgani so nemara najbolj dovršen in zapleten sistem, kar jih je, vendar kljub temu lahko vplivamo na njihovo delovanje s tako imenovano tehniko urejanja možganov (angl. Brainwave entrainment – BWE). Ob pomoči laboratorijsko umerjenega zvoka, ki ga redno poslušamo, namreč lahko spreminjamo elektromagnetno valovanje možganov.

BWE temelji na tem, da možgani pod vplivom zunanjega dražljaja spremenijo frekvenco valovanja. S slišnimi, pulzirajočimi zvoki v natančni, dosledni in ritmični frekvenci pa ne spreminjamo le frekvence možganov, temveč tudi povečujemo njihovo zmogljivost (BWE spodbuja rast novih dendritov in sinaps) za katerokoli dejavnost. Z redno uporabo BWE lahko povečamo kognitivne sposobnosti (in s tem uspešnost pri delu), izboljšamo psihofizično zdravje, saj se vrnemo k naravnim ritmom življenjskih funkcij, izboljšamo počutje, saj se bolj veselimo življenja in imamo boljše odnose, ali pa dobimo nov zagon za osebni in duhovni razvoj.

Zvok za možgane

Obstaja več tipov BWE (dvoslušni ritem, enoslušni ritem, izohronični toni), vsak avtor pa prisega na svoj program. Nekateri cedeji vsebujejo samo BWE, drugim so dodani zvoki iz narave, tretjim pa glasba. Naj povem, da poslušamo na dva načina, z umom in možgani. BWE je namenjen poslušanju z možgani in ni prav prijeten ali zanimiv, tako da ljudje pogosto menijo, da gre za pokvarjen posnetek. Avtorji zato dodajajo prijetnejše zvoke, katerih všečnost je seveda odvisna od posameznikovega glasbenega okusa. Ker gre samo za natančno umerjene zvoke, raba BWE nima škodljivih posledic.

Kako uporabljamo BWE?

Obstaja več vrst BWE: nekatere zvoke je treba poslušati na slušalke, za vse pa velja: če gre za nižje frekvence (ko se možgani umirjajo), med poslušanjem ni pametno početi stvari, ki zahtevajo pozornost, kot je vožnja avtomobila. Nasprotno velja pri programih, ki so namenjeni urjenju v osredotočenju. BWE uporabljamo zase – ni prav, da druge brez njegove vednosti izpostavljamo valovanju.

Z BWE se lahko vsak dan popolnoma umirimo – brez kemije, posebnih vaj in stroškov. Začnemo počasi

BWE je telovadba za možgane in deluje podobno kot mišična telovadba: začnemo počasi in počasi dodajamo nove vaje. Med posameznimi poslušanji počivamo – sprva večkrat, pozneje vse redkeje, dokler se možgani ne navadijo.
Poslušanje podpremo s tem, da prostor uredimo tako, da se v njem lahko sprostimo. Opravimo tudi nekaj dihalnih vaj. Poslušanje vedno začnemo s posnetki alfa valovanja, ki pomirjajo in sproščajo. Z BWE se lahko vsak dan (ali celo pogosteje) popolnoma umirimo – brez kemije, posebnih vaj in stroškov. Urejanje možganov se začne po šestih minutah poslušanja, saj do tedaj, ko dosežemo stabilnejše valovanje, mine vsaj pol ure. Če poslušamo nekaj tednov ali mesecev, se možgani trajneje stabilizirajo in se bolje odzivajo na vsakodnevne stresorje.

Alfa valovanje za sprostitev, učenje ali spodbudno mišljenje

Alfa valovanje je najuporabnejša frekvenca, zato navadno začnemo prav z njo. Kadar imajo naši možgani takšno valovanje, smo umirjeni in uravnoteženi. Ugotovili so, da je ta frekvenca zelo učinkovita pri nalaganju novih informacij v možgane. Učenje tujih jezikov v tem stanju je že leta znano tudi pri nas. Zdaj je tehnologija dostopna vsakomur, vendar se je treba zavedati, da je včasih pri učenju potrebno tudi theta ali beta valovanje, zato se pred uporabo ni odveč seznaniti z osnovami BWE.

Drug način, kako se lahko reprogramiramo z BWE, je, da si med poslušanjem alfa valov v mislih ali naglas ponavljamo kako zatrditev. Kadar so možgani v alfa valovanju, namreč “zavržejo” omejevalno mišljenje, ki nam onemogoči, da bi v zatrditev tudi verjeli, zaradi česar tudi ne more biti učinkovita, ko jo ponavljamo v vsakodnevnem življenju. Če si športnik zatrjuje “Zmagal bom!”, se njegovo nezavedno oglaša “Figo, drugi tekmovalec ima letos boljše rezultate!”. Če pa se športnik mentalno uri z BWE – denimo da leži in vizualizira popoln met kopja – bodo njegovi možgani razvili sinaptične programe za tak met, zaradi česar bo na treningih hitreje napredoval, na tekmi pa nemara dejansko zmagal, saj bodo njegovi možgani za to že imeli program.

Meditacijska tehnika za lene

Z BWE lahko meditiramo enako učinkovito (dosežemo enake nevrofiziološke in psihološke rezultate) kot z vsako drugo tehniko. BWE je pravzaprav najboljša meditacijska tehnika za lene in zelo obremenjene posameznike, ki sicer nikoli ne bi meditirali ali pa imajo do meditacije celo odklonilen odnos. Včasih je res težko razlikovati med meditacijskimi tehnikami in religiozno-kultnimi zadevami. BWE je tozadevno “čist”, prinaša pa podobne rezultate. Učinkovit je tudi pri skeptikih, saj je nevsebinski.

Sporočila iz nezavednega

Poslušanje BWE je največkrat prijetno in udobno šele tedaj, ko se navadimo nenavadnih zvokov in od njih ne pričakujemo, da nas bodo zabavali. Včasih nas opozori na nerešene vsebine, ki nas ves čas žulijo, vendar ne dovolj, da bi v zvezi z njimi tudi ukrepali. Utegnejo se sprožiti tudi potlačeni travmatski spomini, ki jih doživimo kot nelagodje ali celo bolečino. Ljudje, ki znajo uporabljati tapkanje, se bodo tega simptoma razveselili, saj se bodo zavedali, da je treba tak spomin s tapkanjem predelati in sprostiti iz nezavednega.

Pomoč pri osebnih, zdravstvenih in učnih težavah

Uporaba BWE se bo povečevala na vseh področjih. V časih ekonomske in osebnih kriz je BWE kot nalašč, saj umirja možgane, odstranjuje strahove, usmerja energijo v rešitve in motivira k dejavnosti. Vsega tega pa nimamo, kadar smo tesnobni, utrujeni, obupani, depresivni …

Če človek zlorablja alkohol zato, da umiri notranjo napetost, lahko enak učinek (vendar zdrav, brez nevarnosti odvisnosti) doseže z večernim poslušanjem alfa in theta valov. Obenem bo uporaba BWE pri zdravljenju odvisnosti skrajšala čas zdravljenja, kar ima daljnosežne zdravstvene, socialne in ekonomske posledice.

V naših šolah bo ta koristna tehnika v rabi zato, da se bodo učenci manj bali testov, dosegli boljši priklic naučenih informacij ter imeli boljšo koncentracijo, posledično pa bodo uspešnejši. Prepričana sem, da se bo s tem zmanjšal delež depresij med otroki.

Naštela sem samo nekaj možnosti uporabe te nove tehnologije. Na spletni strani www.potobilja.si bodo na voljo programi za vsako posamezno področje, tam pa boste dobili tudi odgovore na konkretna vprašanja v zvezi s to tematiko in svojo kopijo BWE.

S poslušanjem BWE:

 • povečamo koncentracijo in izboljšamo učenje (zmanjšamo motnje pozornosti),
 • povečamo ustvarjalnost in navdih,
 • izboljšamo sposobnost za reševanje problemov,
 • izboljšamo spomin,
 • lažje dosežemo sprostitev,
 • pridemo do večje motivacije,
 • izboljšamo športne dosežke,
 • okrepimo samozavedanje,
 • podpiramo mentalno in čustveno rast,
 • izboljšamo intuicijo in podpremo osebno rast,
 • povečamo vitalnost in energijo,
 • omilimo stres,
 • ublažimo bolečino.

Možganski valovi in njihova vloga

BETA: od 12 Hz do 38 Hz: budnost, koncentracija – pomanjkanje teh valov lahko povzroči nespečnost in motnje pozornosti, preveč beta valov pa tesnobnost.
ALFA: od 8 Hz do 12 Hz: budno, sproščeno stanje, preden zaspimo – če jih je preveč, smo letargični, če pa jih je premalo, nas pesti tesnobnost.
THETA: od 3 Hz do 8 Hz: lahen spanec, hipnoza – če je theta valov preveč, povzročijo motnje pozornosti.
DELTA: od 0,2 Hz do 3 Hz: globok spanec brez sanj, obnavljanje telesa – pomanjkanje teh valov povzroči nespečnost.

Vivina delavnica z družinsko terapevtko Sabino Šilc

Z BWE DO SREČE IN USPEHA V ŽIVLJENJU

Revija Viva skupaj z družinsko terapevtko Sabino Šilc ter spletnima stranema potobilja.si ter bwe.si organizira popoldansko delavnico s tehniko urejanja možganov BWE (angl. Brainwave entrainment – BWE). Na delavnici se boste podrobneje spoznali z BWE – kako deluje in na kakšne načine ga lahko uporabljate, izkusili pa boste tudi njegovo delovanje ob enourni vodeni meditaciji – prvi slovenski BWE meditaciji z naslovom Meditacija obilja. Sabina Šilc bo na voljo tudi za vsa vprašanja o uporabi BWE za različna področja življenja, na delavnici pa bo mogoče kupiti tudi CD-je z BWE za različno uporabo.
KDAJ 10. november
TRAJANJE od 17.30 ure do 20. ure
KJE Litostrojska cesta 52, 1000 Ljubljana
PRIJAVE (01) 300 59 22 [email protected]
CENA za naročnike revije Viva je cena 20 €, redna cena pa 35 €


Sledite nam