fbpx

Skoraj 90 odstotkov smrti zaradi posledic kajenja, alkoholizma, debelosti

arhiv

Kar 86 odstotkov smrti na stari celini zakrivijo bolezni, ki bi jih bilo mogoče preprečiti. Predpisovanje prevelikega nabora zdravil, za katerega seveda ni mogoče »okriviti«…

Kar 86 odstotkov smrti na stari celini zakrivijo bolezni, ki bi jih bilo mogoče preprečiti.

Predpisovanje prevelikega nabora zdravil, za katerega seveda ni mogoče »okriviti« le bolnikovega izbranega zdravnika, ni le kronična, ampak vse bolj akutna težava vseh zdravstvenih sistemov.

Tako so, denimo, v nedavno predstavljeni študiji medicinske univerze v Salzburgu ugotovili, da je bilo med recepti, ki so jih dobili 82-letniki, kar 36 odstotkov nepotrebnih, v 30 odstotkih pa so bila predpisana zdravila povsem neustrezna. O izzivih sodobne medicine in zdravstvenih sistemov, ki klecajo pod težo naraščajočega finančnega bremena, so se nedavno z vodstvenimi predstavniki Evropskega zdravstvenega foruma Gastein (EHFG), vodilnega vsakoletnega dogodka v sferi zdravja in zdravstvene politike v Evropi, pogovarjali evropski poslanci. Tudi zato, ker kar 86 odstotkov smrti na stari celini zakrivijo bolezni, ki bi jih bilo mogoče preprečiti.

Vir: delo.si

 


Sledite nam