fbpx

Učenje uporabe računalnika med upokojenci: Znaš, nauči drugega

arhiv

Z medsebojnim (neformalnim) učenjem v dvoje so se upokojenci v sproščenem ozračju pod mentorskim vodenjem otresli strahu pred uporabo tehnologije. Računalniške spretnosti so med slovenskimi…

Z medsebojnim (neformalnim) učenjem v dvoje so se upokojenci v sproščenem ozračju pod mentorskim vodenjem otresli strahu pred uporabo tehnologije.

Računalniške spretnosti so med slovenskimi upokojenci za polovico manjše kot med tistimi v drugih državah članicah Evropske unije. Kar 80 odstotkov starejših od 65 let ni nikoli uporabljalo računalnika, 90 odstotkov nikoli interneta. Da bi upokojencem približali rabo računalnika, so pri Slovenski univerzi za tretje življenjsko obdobje (UTŽO) v sodelovanju s podjetjem S&T Slovenija pred dvema letoma začeli projekt Znaš, nauči drugega. Z medsebojnim (neformalnim) učenjem v dvoje so se upokojenci v sproščenem ozračju pod mentorskim vodenjem otresli strahu pred uporabo tehnologije.Da zanimanje za računalniško opismenjevanje med starejšimi obstaja, potrjuje 300 upokojencev, ki se vse leto izobražujejo o delu z računalnikom na univerzi za tretje življenjsko obdobje.

»Potrebujejo ogromno animacije in spodbude,« je na glavno oviro pri pristopanju k tovrstnemu izobraževanju opozorila Maša Bizovičar, vodja projekta Znaš, nauči drugega. »Nekateri nimajo ustrezne motivacije, drugi se ustrašijo številnih funkcij, bojijo se, da bodo kaj narobe naredili, tretji svoje računalniške želje raje preložijo na otroke ali vnuke, kakor da bi se s tem ukvarjali sami,« je strahove pred uporabo računalnika nizala Zlata Ramovš, mentorica prostovoljka pri DU Škofja Loka. »Ko pa spoznajo, da lahko vsak napačen korak popravijo s pritiskom na tipko, se hitro opogumijo in si želijo napredka. Prevzamejo jih predvsem zmogljivosti spleta, ki presega geografsko oddaljenost in jim omogoča hitro komuniciranje s sorodniki in prijatelji,« je opisala svoje izkušnje pri medsebojnem učenju v dvoje.

Vir: delo.si

 

Veliko znanja, spoznanj in prodornega mišljenja se skriva v starostnikih. Spoznajte jih na forumu Starejši so modrejši na >>


Sledite nam