fbpx

S slovenskim medicinskim medom nad parodontalno bolezen

arhiv

Kaj imajo skupnega srčno-žilne bolezni, aspiracijska pljučnica, prezgodnji porod in majhna porodna teža novorojenčka? Parodontitis. Za učinkovitejšo obravnavo te zelo razširjene bolezni obzobnih tkiv strokovnjaki…

Kaj imajo skupnega srčno-žilne bolezni, aspiracijska pljučnica, prezgodnji porod in majhna porodna teža novorojenčka? Parodontitis.

Za učinkovitejšo obravnavo te zelo razširjene bolezni obzobnih tkiv strokovnjaki ob nujni boljši preventivi in že znanih načinih zdravljenja raziskujejo nove možnosti. Ena takih, ki je videti obetavna, je apiparodontoterapija, to je zdravljenje z medicinskim medom.

O tem smo se pogovarjali z dr. Marto Kocjan Anžič, dr. dent. med., specialistko za zobne, ustne bolezni in parodontologijo.

Na splošno je znano, da različne nevarne bakterije v ustih ogrožajo dlesni in zobe, povezane pa so tudi z vrsto drugih bolezni. Lahko na kratko pojasnite te bolezenske procese?

Za nastanek dveh najpogostejših oblik bolezni dlesni, to sta gingivitis in parodontitis, je pomembna prisotnost bakterij v zobnem plaku ali biofilmu. Gingivitis je začetno vnetje dlesni, ki ga je mogoče z intenzivno ustno higieno v prvi fazi še obvladati in preprečiti napredovanje v naslednjo. Bistveno bolj trdovraten in težko popravljiv pa je parodontitis, kronično vnetje, ki zajame tako dlesen kot obešalna vlakna zoba ter kost okoli zoba in prizadene zobni cement. Za ta razdiralni proces so največkrat krive po Gramu negativne in anaerobne parodontopatogene bakterije, takšne, ki so aktivne brez prostega kisika in se zadržujejo pod robom dlesni v biofilmu parodontalnih žepov.

Vir: delo.si

Izberite forum iz ponujenega seznama s področja Stomatologije na >>


Sledite nam